Nova predsjednica Europske komisije je Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, njemačka demokršćanka i ministrica u vladi kancelarke Angele Merkel, izabrana je u utorak u Strasbourgu za novu predsjednicu Europske komisije

0
83

Njemica Ursula von der Leyen izabrana je za šeficu Europske komisije. Von der Leyen dobila je podršku apsolutne većine zastupnika u Europskom parlamentu,  prva je žena na toj dužnosti, a u tajnom glasanju na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta dobila je podršku 383 zastupnika. Protiv je bilo 327, a suzdržanih 22.

View image on Twitter

Moj predlog za održivost Evrope : Zeleni dogovor za Evropu koji uključuje strategiju biodiverziteta za 2030. I novi akcioni plan cirkularne ekonomije koji se fokusira na održivu upotrebu resursa.

Gospođa von der Leyen nominirana je na sastanku Europskog vijeća prije dva tjedna. Bio je to najdulji summit lidera u povijesti EU.

Tko je Ursula von der Leyen – Prva žena na čelu EU komisije

Njemačka demokršćanka Ursula von der Leyen, koju je Europsko vijeće u utorak predložilo za dužnost predsjednice Europske komisije, političarka je s bogatim iskustvom na čelu nekoliko njemačkih ministarstava, a i rođena je u političkoj obitelji: njezin otac je bio poznati političar Ernst Albrecht, koji je niz godina obnašao visoke dužnosti u europskim institucijama u Bruxellesu.

Ursula Gertrud von der Leyen se dolaskom na čelo Europske komisije zapravo vraća u središte EU. Njemačka političarka rođena je 1958. upravo u  Bruxellesu, gdje je njezin otac, kasniji premijer savezne pokrajine Donja Saska Ernst Albrecht, obnašao visoke funkcije u Europskoj ekonomskoj zajednici i Europskoj zajednici, pretečama Europske unije. Von der Leyen je u Bruxellesu provela prvih 13 godina svog života.

Od 1977. do 1980. studirala je ekonomiju na uglednoj London School of Economics. U Londonu je, zbog straha od terorista Frakcije Crvene Armije (RAF), koji su u to vrijeme prijetili njemačkim političarima i članovima obitelji, studirala pod lažnim imenom Rose Ladson.

Nakon povratka u Njemačku, buduća ministrica studirala je medicinu, nakon čega je doktorirala i specijalizirala ginekologiju. Godine 2015. su se pojavile optužbe da je von der Leyen prepisala veći dio svog doktorata, no nakon istrage Sveučilišta u Hannoveru zaključeno je da doktorat „sadrži greške“, ali je odlučeno da Von der Leyen smije zadržati doktorsku titulu.

1986. Ursula Albrecht se udaje za liječnika i potomka poznate obitelji tekstilnih industrijalaca, Heika von der Leyena, s kojim ima sedmero djece.