Narodna skupština RS Dodikovoj izjavi o Pelješkom mostu

U skladu sa Ustavom BiH, predsjedavajući i član Predsjedništva Milorad Dodik pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog interesa Republike Srpske u skladu s rokovima propisanim Ustavom

0
51

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS), na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, bit će održana danas u Banjoj Luci.

Narodna skupština na toj sjednici trebalo bi da se izjasni o Prijedlogu odluke o potvrđivanju Dodikove izjave o Zaključku o zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac od Republike Hrvatske, koja je veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske – stoji u odluci.

Predsjedništvo BiH je u utorak sa dva glasa “za”, članova Željka Komšića i Šefika Džaferovića, i jednim glasom “protiv” (predsjedavajući Milorad Dodik) usvojilo Zaključak o zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac od strane Republike Hrvatske.

U skladu sa Ustavom BiH, predsjedavajući i član Predsjedništva Milorad Dodik pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog interesa Republike Srpske u skladu s rokovima propisanim Ustavom.

Pozvao se na član Ustava BiH koji glasi i :„Član Predsjedništva koji se ne slaže sa odlukom, može odluku Predsjedništva proglasiti destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju.

Takva odluka će biti odmah upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske, ukoliko je tu izjavu dao član sa te teritorije; bošnjačkim delegatima u Domu naroda Federacije, ukoliko je takvu izjavu dao bošnjacki član; ili hrvatskim delegatima u istom tijelu, ukoliko je tu izjavu dao hrvatski član.

Ukoliko takav proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u roku od 10 dana po upućivanju, osporavana odluka Predsjedništva neće imati učinka“.

Kao član iz reda srpskog naroda potegao sam pitanje vitalnog entitetskog interesa i to ću objasniti Narodnoj skupštini RS zašto to nije dobro. U danu kada smo poslije deset godina potpisali ugovor o izgradnji mosta na Savi, usvaja se odluka koja može poremetiti tu vrstu priče – kazao je Dodik u utorak u Sarajevu.

On smatra da nije pametno da BiH na taj način ulazi u konflikt sa Republikom Hrvatskom te da je njegov prijedlog bio da se napravi sveobuhvatni sporazum o granici, ali da su se Džaferović i Komšić fokusirali na problem oko gradnje Pelješkog mosta.

Pelješki most se već gradi i mislim da bi bilo previše subjekata s kojima bi imali probleme u tom pogledu – poručio je.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da su na sjednici usvojenim zaključcima pozvali Republiku Hrvatsku da obustavi radove na izgradnji Pelješkog mosta te da razgovorom riješe sva otvorena pitanja, jer BiH ima pravo na pristup otvorenom moru.

Ukoliko se to ne desi, treba pokrenuti postupak mirenja kako je predviđeno međunarodnom konvencijom, a ukoliko i to ne uspije, treba pokrenuti postupak pred Međunarodnim sudom za prava mora – kazao je