Utorak, 16 Jula, 2024
HomeVijestiSvijetNapadi Huta na trgovinska plovila u Crvenom moru nastavljaju se

Napadi Huta na trgovinska plovila u Crvenom moru nastavljaju se

Nekoliko mjeseci su plovila u i oko Crvenog mora na meti napada od strane Huta, pobunjenika koji su preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Jemena, Sanaom. Huti tvrde da napadi predstavljaju podršku Palestincima u ratu između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Najnoviji napad se dogodio oko 120 kilometara zapadno od jemenskog lučkog grada Hodeide, prema izvještaju Pomorskog trgovačkog odjela Velike Britanije koji je u vlasništvu britanske mornarice. Kapetan trgovačkog broda je prijavio da ih je pogodio bespilotni letjelica sustava bez posade (UAS), što je prouzrokovalo oštećenje broda. Svi članovi posade su sigurni, a brod nastavlja putovanje prema sljedećoj luci.

Prema privatnoj zaštitarskoj tvrtki Ambrey, brod koji je bio napadnut je kontejnerski brod pod zastavom Liberije koji je bio na putu za kineski Qingdao.

Huti još uvijek nisu preuzeli odgovornost za ovaj napad, što nije neuobičajeno, budući da im može trebati nekoliko sati ili čak dana da priznaju svoje napade.

Ovaj napad se dogodio u trenutku kada su Sjedinjene Američke Države poslale svoj brod USS Dwight D. Eisenhower natrag kući nakon osmomjesečnog raspoređivanja u kojem je predvodio američki odgovor na napade Huta. Ti napadi su doveli do značajnog pada isporuke robe na ključnoj ruti koja povezuje azijska, bliskoistočna i europska tržišta. Huti su najavili da će nastaviti s napadima sve dok traje rat između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Ova situacija predstavlja ozbiljan sigurnosni izazov za trgovinska plovila koja prolaze kroz Crveno more. Međunarodna zajednica i stručnjaci pozivaju na poduzimanje dodatnih sigurnosnih mjera koje će zaštititi brodove od napada i osigurati sigurnost pomorske trgovine na ovom području.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -