Mladog Mostarca odbila sarajevska akademija, a primila američka

0
69

Dvadesetpetogodišnji Goran diplomirani profesor engleskog jezika i književnosti krajem prošle godine je, kako kaže, u tajnosti aplicirao na Američku akademiju dramskih umjetnosti u New Yorku, nakon čega je otišao na audiciju koja se u maju održala u Stockholmu

Mostarca Gorana Popovića odbila je sarajevska glumačka akademija, a primila američka, no za školovanje u Americi Goran nema dovoljno sredstava, piše Bljesak.info.

Dvadesetpetogodišnji Goran diplomirani profesor engleskog jezika i književnosti krajem prošle godine je, kako kaže, u tajnosti aplicirao na Američku akademiju dramskih umjetnosti u New Yorku, nakon čega je otišao na audiciju koja se u maju održala u Stockholmu.

– Bez trunke očekivanja, svjestan činjenice da izvlače igle u plastu sijena, te da prave audicije po čitavoj Europi, zaputio sam se u najdražu skandinavsku državu, eto čisto da pokušam. Naime, dvije sedmice nakon što sam bio na audiciji, dobio sam mail od istoimenog fakulteta da sam, ni manje – ni više, već primljen u ovu školu- napisao je Goran na društvenim mrežama te dodaje kako je tim mailom ostao vrlo iznenađen.

U tom trenutku, tvrdi, nije mu baš bilo ni svejedno, budući da mu je kroz Enrollment Package – školovanje preskupo. Goranu je dobio i stipendiju, no ona nije dostatna za školovanje.

– Već spreman da odbijem ovu školu zbog nemogućnosti plaćanja, onako očiju u suzama (jer tako vam to ide kada uhvatite svoj san za rep), pričam na telefon s glavnom odgovornom za finansijsku pomoć (stipendiju) za već spomenuti fakultet. Da bi problem bio veći, ja sam od njih dobio Merit, Honurs, i need-based schoolarship, strogo bazirano na audiciji i talentu, međutim to nije pokrilo ni četvrtinu troškova koja su izlistana u silnoj birokraciji koju moram popuniti- kaže ovaj Mostarac.

Kroz razgovor s tom ženom, tvrdi, shvaća da mora i prevoditi dokumentaciju s Porezne kao dokaz da nemam primanja, te joj to poslati kako bi ona mogla slati komitetu.

Ponovni razgovor, kaže, završio je u suzama.

– Jučerašnji poziv s istom ženom je završio u mojim suzama, jer sam dobio Shubert stipendiju koju inače nemaju potrebe davati, a ukoliko imaju, nude ju samo jednom studentu u dvije godine! Ista stipendija mi pokriva većinu troškova studiranja u Americi, međutim zdravstveno osiguranje, knjige, te troškove življenja ne- rekao je.

Zbog toga je odlučio napraviti cowdfundme račun putem kojeg se može donirati novac potreban za školovanje.

– Ovako na sezoni, dok sam u pauzama, odlučih napraviti Crowdfundme račun, iz razloga što mi škola počinje u septembru 2019., kako bih zamolio sve ljude dobre volje, ukoliko mogu, i žele da budu dio moga sna, simboličnom donacijom u svrhu školovanja jednog profesora, ili kako bi to već moja mentorica Edina Špago-Ćumurija kazala “umjetnika među lingvistima“ Jedino što vam svima trenutno mogu pružiti, n, je jedno ogromno hvala na podršci i vjerovanju u mene. Svjestan sam i finansijskog kolapsa države i grada i vjerujem da neki od vas imaju najbolju volju, ali ne i mogućnosti i to mnogo cijenim i iznimno sam zahvalan’- poručio je Goran.

Goran je inače inicijator, organizator te sudionik brojnih kulturnih događaja koji se održavaju u Gradu na Neretvi. Iznimno je ponosan što je radio režiju mjuzikla, kada je sa 19 godina režirao svoj prvi mjuzikl “Chicago”, s adaptiranim tekstom u Mostaru. Nakon toga, nastavio sa školskim mjuziklma, poput “U potrazi za princezom”, koji uspiješno i ove godine izveden u Lutkarskom pozorištu s dupko popunjenom dvoranom, a režirao je i broadwayski mjuzikl “Kralja lavova” koji je izveden u Kosači 2017. godine.

Izvor:  Bljesak.info