Nedjelja, 19 Maja, 2024
HomeVijestiSvijetMigranti ušli u kamion Bosanca dok je spavao, hrvatska carina ga brutalno...

Migranti ušli u kamion Bosanca dok je spavao, hrvatska carina ga brutalno kaznila

Vozač iz Bosne i Hercegovine Samir Džigal doživio je neugodno iskustvo u Hrvatskoj. Naime, dok je spavao na odmorištu Novska migranti su mu ušli u kamion, a onda ga je zbog toga hrvatska carina brutalno kaznila.

Džigal je krenuo u utorak tegljačem iz Konjica prema Austriji. Prevozio je matice za autoindustriju i alate za bušenje. Razdužio je papire na bosanskohercegovačkom djelu granice Stara Gradiška i preuzeo nove s konačnim odredištem u austrijskom Spielfeldu.

Na hrvatskoj granici carinici su mu stavili sajlu s obilježjem carine, što je standardna procedura. Prema zakonu se morao zaustaviti i naspavati se.

Nakon što je ušao u Hrvatsku, vožnju je nastavio autocestom A3 u smjeru Zagreba. Kada mu je tahograf pokazao da se dozvoljeno vrijeme za volanom bliži kraju, stao je kako bi napravio zakonom propisanu pauzu.

Kako je ispričao za Index.hr., kamion je zaustavio na odmorištu Novska. Usred noći kod kamiona vidio migrante.

“To je bilo negdje 15 minuta nakon ponoći. Parkirao sam kamion na odmorištu da napravim pauzu. Prema pravilima, morao sam odmoriti do 9:15. Legao sam u kamionu i zaspao. Oko 2:15 me nešto probudilo, primijetio sam da mi nešto klepeće na karoseriji. Izašao sam iz kabine i vidio tri migranta da stoje. Probudio sam kolegu vozača na parkingu da ne idem sam pred njih. Kada smo im se približili, ta trojica su pobjegli u šumu”, ispričao je Samir.

Približio se, priča dalje, kamionu i vidio da je sajla prerezana. Odmah je posumnjao da su migranti ušli u kamion i istog je trena nazvao policiju. Došla je granična policija iz Novske, a Samir im je rekao da sumnja da su u kamionu migranti.

U kamionu bilo četvero migranata. Na policijski zahtjev otvorio je stražnja vrata kamiona, a i on i policajci imali su šta vidjeti. Unutra su bila četiri migranta. Nisu imali nikakve dokumente ni mobitele. Uspio ih je i fotografirati. Policija je migrante smjestila u policijski kombi, a Samir ih je zamolio da jave carini da je carinska sajla prerezana.

Carina ga natjerala da vozi za njima, iako po zakonu to nije smio.

“Oko pet je došla carina, mobilna jedinica iz Zagreba. Rekli su mi da moram voziti za njima. Rekao sam da mi još uvijek nije isteklo zakonsko vrijeme za odmor, ali to ih nije zanimalo. Dovezli su me do Bregane”, priča vozač. U međuvremenu se u sve uključio vlasnik prijevozničke tvrtke Midhat Halilović.

“Odbili smo plaćanje i rekli da želimo na sud. Odvezli su nas na sud na Velesajam. Tamo su Samiru oduzeli putovnicu. Sutkinja je presudila da mora platiti 42 hiljade kuna, a kako se moraju platiti dvije trećine kazne, to ispada 28 hiljade kuna i još dvije hiljade kuna troškova”, ispričao je vlasnik. Morao je uzeti drugog vozača da bi roba stigla do Austrije.

SourceKlix
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -