FORMULA 1

Mick Schumacher imao namještanje sjedala u Alfa Romeu

Mick Schumacher je već izvršio namještanja sjedala kako bi se pripremio za svoj debi u Formuli 1 na VN Eifela koja će se održati slijedeće sedmice na Nurburgringu.

Mladi vozač, koji je trenutno vodeći u Formuli 2 prvenstvu je prije ‘par’ dana zajedno sa Robertom Shwartzmanom i Callumom Ilotom testirao u Fioranu Ferrarijev bolid iz 2018. godine u sklopu priprema za debi u najbržem oktanskom cirkusu.

Mick je tada izjavio da se jako dobro adaptirao na bolid i da je bio jako sretan obzirom da je prošlo dosta vremena otkako je vozio moderni F1 bolid. 21-godišnjak se nakon toga uputio u tvornicu Alfa Romea u švicarskom Hinwilu kako bi prilagodio sjedalo koje će mu trebati za njegov prvi nastup na službenoj sesiji Formule 1.

Nijemac će voziti po prvi put isprobati C39, a mijenjat će Antonia Giovinazzija. U ovom slučaju će to biti prvi slobodni trening u slijedeći petak na stazi Nurburgring – gdje je Mick već zablistao u evropskoj Formuli 3 – 2018. godine, povodom VN Eifela.

Schumacher je već testirao nekoliko bolida Formule 1, poput Bennetona ili Ferrarija koje u prošlosti vozio njegov otac, ali nikada nije bio dio službenog vikenda Formule 1. Ako bi bio među prva tri na kraju sezone u Formuli 2 – nešto što je prema dosadašnjim prikazanim performansama vrlo vjerovatno obzirom da je ostalo četiri utrke (dvije glavne i dvije sprint) – imao bi pristup super licenci da postane vozač Formule 1 2021. godine.

Ovo se čini izvodljivim uzevši u obzir da će biti ‘dva’ slobodna mjesta u Haasu i Alfa Romeu. U odnosu na ove glasine, Giovinazzi koji će ‘posuditi’ svoj bolid Schumacheru na Eifelu je pokazao mirnoću oko svoje budućnosti u Formuli 1 i mogućnošću da će ga Schumacher zamijeniti naredne godine.