Mehić: Tražit ćemo vanredno usklađivanje penzija, Krnjić: Moguće naredne godine

0
73

Upravni odbor Saveza penzionera FBiH po nalogu Skupštine donijet će 20. augusta odluku o zahtjevu za vanredno usklađivanje penzija jer ovaj nivo penzija je neodrživ, rekao Redžo Mehić

Uprkos stabilnom stanju Federalnog zavoda PIO, redovnijoj uplati doprinosa, blagom suficitu, smanjenju deficita sa 225 miliona KM na nekih deset miliona KM, Zijad Krnjić, direktor Zavoda, kaže da ipak nema uvjeta za još jedno povećanja penzija do kraja godine. S tim se ne slaže Savez udruženja penzionera FBiH koje će, kako je za Faktor rekao Redžo Mehić, predsjednik Saveza, od Vlade FBiH tražiti vanredno usklađivaje penzija već u septembru.

U saradnji sa Federalnim zavodom za statistiku 

– Ostvarili smo već neki blagi suficit. Nismo pravili veće suficite jer smo imali s početka godine povećanje penzija, zatim redovno usklađivanje. Uz zakonske obaveze koje ima Federacija za povoljnije penzije, mi smo stabilni i deficit smo sveli na svega deset miliona KM (deficit je 2016. godine bio 225 miliona KM) – govori nam Krnjić.

Upitali smo Krnjića da li sve što je naveo zapravo znači da se novo povećanje penzija u Federaciji može očekivati tek naredne godine.

– Da. Za sada nema u toku ove godine ni zakonskog ni drugog osnova da se nešto od toga radi. Ali naredne godine u skladu s ekonomskim kretanjima imamo zakonske mogućnosti za usklađivanja penzija. Redovno usklađivanje je obavezno, a moguća su i druga. U saradnji smo sa Federalnim zavodom za statistiku koji nam dostavlja podatke o rastu troškova života, bruto domaćeg proizvoda – rekao nam je Krnjić.

U Federaciji 75,59 posto penzionera ima penzije do 465 KM 

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, rekao nam je kako će Savez insistirati na još jednom povećanju penzija do kraja godine jer je postojeći nivo penzija, naglašava, neodrživ.

– Već sada, 20. augusta, Upravni odbor Saveza penzionera FBiH po nalogu Skupštine donosi odluku o zahtjevu za vanredno usklađivanje penzija, jer ovaj nivo penzija je neodrživ. Nama sada 61 posto penzionera prima penziju ispod najniže i do najniže koja je 371 KM. Do zajamčene koja je 465 KM, uzimajući u obzir ove s najnižim penzijama i do njih, je 75,59 posto penzionera. Znači, to je neodrživo jer s tim ljudi ne mogu živjeti – naglašava Mehić i dodaje:

– Zahtjev za povećanje penzija slijedi sa debelim obrazloženjem i molit ćemo, ne idemo “na mišiće”, već na razum, da se mora učiniti napor i od 1. septembra sačiniti vanredno usklađivanje penzija. Imamo dobru saradnju sa Federalnom vladom i Zavodom PIO, to su naše institucije koje mi poštujemo, ali moraju razumjeti i oni nas da se radi o armiji od 400.000 ljudi. Penzija je stečeno pravo i ne može biti na sadašnjem nivou jer ne osigurava ni minimum za pristojan život – poručio je Mehić.Izvor: