Utorak, 18 Juna, 2024
HomeVijestiSvijetMapa rizičnih putovanja: Putevi u BiH i dalje su među najlošijim u...

Mapa rizičnih putovanja: Putevi u BiH i dalje su među najlošijim u Evropi

Libija i Somalija su ponovo označene kao zemlje koje su najopasnije za putovanje zbog loše sigurnosti, zdravstvene zaštite i loših puteva. U BiH se stanje popravilo u odnosu na raniji period, ali smo i dalje na evropskom začelju.

Prema mapi rizika, koju su izradili međunarodni medicinski i sigurnosni stručnjaci organizacije International SOS, BiH je i dalje među zemljama srednjeg zdravstvenog rizika i u rangu je zemalja iz regije, osim Hrvatske koja je poput ostalih zemalja EU označena kao zemlja s niskim zdravstvenim rizikom.

Kada je riječ o općoj sigurnosti, stanje u BiH je jednako kao i u većini zemalja Evropske unije, a za stepenicu više u odnosu na Rusiju.

Sigurnost na putevima je i dalje manja nego u susjednim zemljama te smo tu i dalje u rangu s Albanijom, ali i Crnom Gorom.

Prema podacima ove mape, najsigurnija mjesta su kao i prethodnih godina Finska, Norveška i ovaj put Island. Među zemljama koje imaju visok zdravstveni rizik su Niger, Gvineja, Sierra Leone, Liberija, Južni Sudan, Eritreja i Centralnoafrička Republika.

Nasuprot tome, mjesta koja imaju najmanji zdravstveni rizik su evropske zemlje, Kanada, Amerika, Novi Zeland, Australija, Južna Koreja i Japan.

Od zemalja bivše Jugoslavije, Slovenija je uvrštena među zemlje gdje je visok stepen sigurnosti.

Cilj ove mape je pružiti informaciju poslovnim ljudima i turistima koji često putuju da budu svjesni rizika za svoje zdravlje i život te se pripreme na adekvatan način, ali i potaknuti zemlje da više ulažu u zdravstveni i sigurnosni aspekt.

SourceKlix
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -