Nedjelja, 14 Septembra, 2025
Organizacija vjencanja
HomeMagazinMalo poznata historija jabukovih krafni

Malo poznata historija jabukovih krafni

Krafne koje osvojaju srca

Svi volimo krafne, zar ne? Posebno jabukove krafne koje su neizostavne tokom jeseni, a posebno na Istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država. Mnogi od nas, koji smo odrasli na ovim prostorima, pamte miris svježih jabukovih krafni iz voćnjaka koji se širi zrakom. Ova slastica nije samo obična poslastica; ona nosi sa sobom bogatu i zanimljivu historiju koju možda niste znali.

Gdje sve to počinje?

Sve je počelo sa ruskim imigrantom i preduzetnikom Adolfom Levittom. Godine 1916. Levitt kupuje lanac pekara u New Yorku i, fasciniran kako američki vojnici vole pržene krafne, odlučuje da razvije mašinu za pravljenje krafni. Godine 1920. postavlja prototip mašine u izlog svoje pekare u Harlemu, čime je privukao pažnju prolaznika.

Kakva je to magija?

Ova mašina nije bila samo zanimljiv izum; ona je počela revoluciju u svijetu krafni! Levitt osniva Doughnut Corporation of America i pokreće marketinške kampanje koje su krafne učinile omiljenom užinom. Krafne su postale nezaobilazne na kafi, rođendanima, pa čak i političkim mitinzima. Zamislite samo krafne koje vise s konopaca na proslavama za Noć vještica!

Još jedna „osvježena“ ideja

Doughnut Corporation of America pokreće prvi Nacionalni mjesec krafni u oktobru 1928. godine. U želji da privuku pažnju, nudili su razne sumnjive preporuke, uključujući „dijetu krafni“. Javno, naravno, nije prihvatilo sve to sa oduševljenjem, ali prva jabukova krafna je napravila pravi bum.

Uđimo u svijet jabukovih krafni

Godine 1951. DCA uvodi ukus koji će trajati decenijama. Članak u The New York Timesu iz augusta te godine ističe kako će jabukova krafna, sa svojim začinima i bogatim cimetom, osvojiti srca mnogih. Ove krafne su se pripremale dodavanjem jabukovog soka u tijesto, što im daje specifičan ukus jeseni, uz miris koji ćemo pamtiti do vječnosti.

Krafne iz voćnjaka do domova

Ove slastice su više od običnog recepta; svaka voćka ima svoju verziju domaće krafne, često poslužene uz vrući jabukov sok. Danas, jabukove krafne možemo pronaći ne samo u lokalnim voćnjacima, nego i u popularnim lanacima poput Dunkina, kao i u domaćim kuhinjama. Popularnost je tolika da su čak i poznati kuhari kao što su Smitten Kitchen i The New York Times ponudili svoje verzije recepta koji lako možete isprobati kod kuće.

Trend koji nikad ne umire

Iako su jabukove krafne opstale kroz godine, DCA nije. Tokom 1970-ih, kompaniju je kupila J. Lyons & Co., dok se znak DCA kasnije našao u vlasništvu Seattle’s Top Pot Doughnuts, koji distribuira krafne širom zemlje, ali bez jabukovih krafni u ponudi.

Dakle, sljedeći put kada uživate u ovoj neodoljivoj poslastici, sjetite se njene bogate historije i kako su krafne postale dio naše svakodnevice.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -