Svijet Kolačića i Njihova Popularnost
Iako ne morate biti obožavatelj serije “Great British Baking Show” da biste znali koliko su kolačići popularni, posebno jabukovi kolačići. Odrasli na Istočnoj obali sigurno su uživali u svom dijelu ovog ukusnog specijaliteta, koji je sinonim za jesen. Posebno u Novoj Engleskoj, gdje voćnjaci jabuka od Maine-a do New York-a koriste vlastiti sok za obogaćivanje ovih pahuljastih, zlatnih prstenova. Slatki i slani, često posuti cimetovim šećerom, jabukovi kolačići možda izgledaju kao tradicija iz kolonijalnih vremena, ali njihova istorija je daleko modernija i zanimljivija nego što biste očekivali.
Kako je Sve Počelo?
Jabukovi kolačići se mogu pratiti unazad do ruskog imigranta i preduzetnika Adolfa Levitta. Prema knjizi “Glazed America: A History of the Doughnut”, Levitt je 1916. godine kupio lanac pekara u New York-u. Primijetio je koliko su američki vojnici voljeli pržene kolačiće i počeo razvijati mašinu za pripremu kako bi zadovoljio njihove apetite. Njegov prvi marketing potez bio je postavljanje prototipa u izlog svoje pekare u Harlemu 1920. godine, što je privuklo poglede prolaznika.
Revitalizacija Kolačića
Doughnut Corporation of America (DCA) osnovana je kao rezultat Levittovog marketing talenta. DCA je vodila brojne kampanje kako bi promovirala kolače kroz štampu, radio i televiziju. Tokom Drugog svjetskog rata, DCA je sve više pridavala pažnju kolačićima u vojnim kantinama. Levittova unuka, Sally L. Steinberg, opisuje ga kao osobu koja je kolačiće učinila američkim užitkom, dijelom kancelarijskih pauza i političkih mitinga.
Jabukovi Kolačići Dolaze na Scenu
Godine 1951. DCA je lansirala novu vrstu proizvoda – sladak jabukov kolačić. Članak u New York Times-u iz 19. avgusta te godine naznačava da će se ovaj novi kolačić predstaviti u dvadeset trećoj godišnjoj kampanji koja će povećati prodaju kolačića. Ova vrsta kolačića pruža jesenji pečat osnovnom receptu za kolačiće s dodanim jabukovim sokom, cimetom i muškatnim oraščićem.
Jabukovi Kolačići Danas
Danas, jabukovi kolačići su popularni ne samo u voćnjacima već i u nacionalnim lancima te u domaćim kuhinjama. Mnoge pekare, uključujući Dunkin’, nude svoje verzije ovog specijaliteta, a kućni kuhari se često oslanjaju na recepte koje nalaze u kuharicama poput onih sa Smitten Kitchen-a ili New York Times-a. Iako su jabukovi kolačići izdržali test vremena, DCA nije. Levittova DCA je prodana 1970-ih, a danas se kolačići distribuiraju širom zemlje.
Zaključak
Jabukovi kolačići su više od samo slatkog užitka; oni predstavljaju bogatu historiju i evoluciju koja se odvijala tokom godina. Bez obzira na to da li uživate u njima na voćnjaku ili ih pravite kod kuće, neki slatki trenuci su zauvijek zabilježeni u našim srcima.