Petak, 24 Maja, 2024
HomeVijestiPolitikaMajkić: BiH neće poslati Godišnji nacionalni plan u Brisel

Majkić: BiH neće poslati Godišnji nacionalni plan u Brisel

Mora biti postignut konsenzus u Predsjedništvu kada je riječ o odbrani

BiH neće poslati Godišnji nacionalni plan (ANP) u Brisel, tvrdi Dušanka Majkić, član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH.

Ona je naglasila kako to neće biti učinjeno jer se mora nastaviti usklađivanje stavova i interesa svih nivoa vlasti, kako piše u principima za formiranje vlasti na nivou BiH koje su potpisali lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović.

– Nigdje ne piše da će ANP biti upućen, što znači da to neće biti urađeno – rekla je Majkić za “Glas Srpske”.

Prema njenim riječima, nastavljaju se integracioni procesi u skladu sa Ustavom i zakonima, usklađujući stavove i interese svih.

– RS je nivo vlasti i poznat je njen stav o tome. Jesmo za odnose sa NATO-om, jesmo za održavanje svjetskog mira i da vojnici iz BiH budu uključeni u to, ali u skladu sa relevantnim odlukama – rekla je Majkić.

Vanjsku politiku, dodala je ona, vodi Predsjedništvo BiH, a ne neka komisija koja je formirana kao radno tijelo Vijeća ministara.  

– Mora biti postignut konsenzus u Predsjedništvu kada je riječ o odbrani – rekla je Majkić i dodala da je RS ispoštovala u dogovoru stavove iz Rezolucije Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti.

Majkić kaže i da je ANP toliko loše napisan da bi se morao ponovo pisati.

– To je napisala grupa ljudi koja nema ni težinu da brani to pred NATO-om, a kamoli da šalje konačan materijal, što je vezano za vanjske poslove, a nije ni nadležna za to – naglasila je Majkićeva. 

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -