Vrući ljetni dani i slatki osvježavajući trenuci
U vrelim ljetnim danima, svakome zatreba malo osvježenja, a savršeni desert može potpuno promijeniti raspoloženje. Ovaj tart s limunom i bosiljkom donosi spoj slatkih, citrusnih nota s biljnim aromama i osvježavajućim okusom koji obogaćuje svaku slasticu. U nastavku saznajte sve o pripremi ovog divnog deserta koji će vas oduševiti.
Šta je Meringue?
Meringue predstavlja desert koji obično sastoji od dvije glavne komponente: tučenih bjelanjaka i šećera. Ova kombinacija stvara čvrstu smjesu koja se može dodavati na razne deserte, poput limun tarta, ili čak služiti samostalno. Za veganske verzije meringue, možete isprobati recept koji koristi aquafabu umjesto jaja.
Osnova: Pâte Sucrée – slatki temelj
Kako bi stvorili savršen tart, potrebno je pravilno pripremiti koricu. Preporučuje se korištenje miksera s nastavkom za miješanje kako bi se maslac, so i šećer dobro kremirali. Postupno dodajte jaje i vanilu, a zatim polako uključite suhe sastojke. Nakon što se tijesto formira, oblikujte ga u disk, omotajte u plastičnu foliju i ostavite da se hladi najmanje jedan sat.
Limunov curd: Dodavanje osvježavajuće note
Osnova ovog recepta je limunov curd. Počnite s razbivanjem želatine u hladnoj vodi, a zatim u loncu kombinirajte limunov sok, maslac, limunovu koru, bosiljak i šećer. Skinite s vatre kada se zgusne i dodajte otopljenu želatinu. Procijedite smjesu kroz sitno cjedilo i ostavite da se ohladi.
Slatki oblak: Švicarska meringue
Da biste napravili zračni švicarski meringue, tučene bjelanjke i šećer zagrijavajte u vodenoj kupelji dok ne postignu 150°F. Zatim ih prebacite u mikser i tucite do srednjih vrhova. Smjesa se potom stavlja u vrećicu za cijeđenje dok ne zatrebate.
Osvežavajući gelée od bosiljka
Basil gelée dolazi kao savršeni završni dodir. Kratko prokuhajte bosiljak, a zatim ga uronite u ledenu vodu. Pomiješajte ga s hladnom vodom i limunovim sokom dok ne postane glatka smjesa, a zatim procijedite.
Završni dodir: Slojevi, plamen i guštanje
Nakon što ste ispekli tart, prvo ga napunite limunovim curdom, a zatim dodajte gelée od bosiljka. Na kraju ukrasite švicarskom meringue i karamelizirajte je s kuhinjskom vatrugradnjom dok ne postane zlatno smeđa. Ovaj tart donosi osvježavajući okus ljetnog užitka.
Kako čuvati tart?
Ako ne uspijete završiti svoj slatki remek-djelo, ne brinite! Čuvanje tarta u hermetički zatvorenoj posudi omogućava da zadrži svježinu. Meringue će ostati dobra u hladnjaku do pet dana, a može se zamrznuti i do mjesec dana.
Ovaj recept s limunom i bosiljkom savršena je slastica za svaku priliku, od porodičnih okupljanja do ljetnih zabava s prijateljima. Isprobajte ga i uživajte u svakom zalogaju!