PORUKA Zamjenik ministra odbrane BiH

Krešić: Oružane snage spremne na sve izazove koje nosi pandemija koronavirusa

Oružane snage spremne su i za mnogo zahtjevnije operacije i pružanje potpore civilnim strukturama, rekao je Krešić

Zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić kazao je da su do sada Oružane snage BiH, kao i cijelo Ministarstvo odbrane BiH, ispunili sve zadatke i očekivanja koja su tražena nakon što je proglašeno stanje prirodne nesreće u BiH. 

Napravili plan

– Zajedno sa svim kolegama i zapovjedništvom Oružanih snaga BiH, vrlo ozbiljno smo pristupili cijeloj ovoj situaciji i napravili plan provedbe zadataka kako bismo smanjili i izbjegli mogućnost da koronavirus uđe među pripadnike Oružanih snaga, a sve s ciljem da budemo spremni odgovoriti i pomoći civilnim strukturama u suzbijanju širenja ovog virusa – istaknuo je Krešić.

Pripadnici Oružanih snaga BiH postavili su i osposobili šatore uz granične prijelaze za smještaj onih koji su u obavezi da, nakon ulaska u BiH, prođu proces u skladu s uputstvima sanitarnih inspektora.

– Očekujem da, pored šatora, budu uspostavljeni i drugi neophodni sadržaji kako bismo imali jedan cjelovit način pružanja osnovnih potreba za one koji budu upućeni. Osigurali smo i ustupili određeni broj kontejnera i drugih materijalnih sredstava koji su bili potrebni zdravstvenim ustanovama za uspostavu trijaže i za druge njihove potrebe. Oružane snage spremne su i za mnogo zahtjevnije operacije i pružanje potpore civilnim strukturama ukoliko nadležne institucije budu donosile odluke i zatraže takvu vrstu asistencije i pomoć – istaknuo je Krešić.

Krešić: Izbjeći bilo kakav paralelni sistem upravljanjaFOTO: ARHIV

On podvlači da je u cijeloj ovoj situaciji izazvanoj koronavirusom veoma važno funkcioniranje sistema odlučivanja i zapovijedanja. Zato se svaka institucija, ističe, treba ponašati u skladu s tim te mora biti spremna izvršiti dodijeljeni zadatak i da djeluje u skladu sa svojim nadležnostima. Treba izbjeći bilo kakav paralelni sistem upravljanja u novonastalim složenim okolnostima.

Kažnjavati sve one koji prekrše propise

Krešić je pozvao sve građane da budu saveznici kriznih štabova i institucija koje su preuzele obavezu brige u vrijeme epidemije izazvane koronavirusom. Smatra da je to način na koji svako od nas može doprinijeti funkcioniranju sistema. Ukoliko ne bude, kako kaže, strogog poštivanja, onda represivni aparat treba kažnjavati sve one koji prekrše propisane mjere.