Kreće izgradnja atrija tuzlanskog aerodroma

Krajem ovog ili početkom narednog mjeseca trebali bi početi radovi na izgradnji atrija Međunarodnog aerodroma Tuzla. Tenderska procedura oko izgradnje je okončana, a izabran je i izvođač radova. Finansijska sredstva za projekat vrijedan oko dva miliona KM su osigurana, baš kao i urbanistička saglasnost za gradnju.

0
71

”Nadam se da ćemo u narednom periodu, 10 do 15 dana dobiti građevinsku dozvolu kada će se steći svi zakonom predviđeni uslovi kako bi izvođač radova krenuo sa izvođenjem radova na atriju”, kaže Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla, prenosi RTV Slon.

Izgradnja će se izvoditi u nekoliko faza, kao što su građevinski, zatim mašinski i elektro radovi. Planiran je završetak gradnje do kraja godine, ukoliko vremenske prilike budu išle na ruku izvođaču radova.

”Međutim vi znate kako je sa građevincima, oni imaju svojih problema, mi ih želimo razumjeti sa svoje strane, ali imamo pritiske od strane investitora da se ti radovi i rokovi poštuju, kasnije se uključuju i penali. Imamo neko iskustvo sa rekonstrukcijom i dogradnjom ovog putničkog terminala koji nije baš pozitivan”, navodi Karasalihović.

Uređenje enterijera putničkog terminala je najvećim dijelom završeno, međutim preostalo je još sitnijih radova, koji bi trebali biti završeni u naredna dva mjeseca. Do tada bi Međunarodni aerodrom Tuzla trebao dobiti upotrebnu dozvolu nadležnih organa. Inače, u šest mjeseci 2019. godine kroz tuzlansku zračnu luku je prošlo oko 260 hiljada putnika.

Za razliku od prva tri mjeseca 2019. godine kada je broj putnika na Međunarodnom aerodromu Tuzla bio smanjen, odnosno zabilježen je pad broja putnika, od četvrtog do kraja šestog mjeseca povećan je broj onih koji su se odlučili za putovanje na neku od 15 destinacija sa Međunarodnog aerodroma Tuzla.

”Tačno je da smo imali pad putnika u januaru, februaru i martu od prosjeka nekih oko osam posto, međutim u četvrtom, petom i šestom mjesecu taj broj putnika raste. Našim planom poslovanja za 2019. godinu smo planirali negdje oko 620 hiljada putnika”, ističe Karasalihović.

Podsjećanja radi, u prošloj godini zabilježeno je 585 hiljada putnika, što bi značilo da će u ovoj godini biti povećanje od devet posto. U Upravi Međunarodnog aerodroma Tuzla vjeruju da će ispuniti svoj plan za 2019., a u narednim godinama se očekuju povećanja broja putnika od tri do pet posto.