Davna Kraljevska Banket
Zamislite slavlje koje traje deset dana! U 879. godini prije nove ere, kralj Asirije, Ashurnasirpal II, organizovao je impozantnu feštu u svom novom palatu, koji se nalazio u gradu Nimrudu. Sa više od 69.000 gostiju, servirana su im jela koja uključuju ovce, bika, voće, sir i med. U znak sjećanja na ovu grandioznu manifestaciju, kralj je naručio da se opis događaja uklesa na kamenoj ploči, koja danas predstavlja jedan od najstarijih poznatih menija. Kako se tadašnje cijene i jela nisu sjećanja, naučili smo da su meniji od tada prešli dugi put.
Od Kineskih Restorana do Francuske Elegancije
Jeste li znali da su prvi moderni meniji razvijeni u Kini tokom dinastije Song? Oko 1100. godine nove ere, počeli su se pojavljivati restorani koji su nudili liste jela za biranje, umjesto da se gosti jednostavno hrane onim što kuhar pripremi. Osim raznih jela, ovaj period je bio poznat i po inovacijama kao što su usluge za stolom i pjevači konobari.
Iako se danas fine večere često povezuju s francuskom kuhinjom, restorani nisu uvijek bili dio ove kulture. Tokom 18. stoljeća, obilne obroke su se konzumirali isključivo u domovima bogate francuske aristokratije. Tek krajem 1700-ih, pravi restorani počinju se pojavljivati u Francuskoj, što je označilo prekretnicu u kulinarskoj kulturi.
Kako je „Meni“ Postao „Meni“
Zamislite francusku riječ „menu“ koja potiče iz latinske riječi „minutus“. U početku se odnosila na bilo koju kratku listu informacija, ali je s razvojem restorana u Francuskoj tokom 19. stoljeća dobila novo značenje. Danas, meni je svaki pisani popis jela.
Psihologija i Meniji
Savremeni meniji često koriste psihološke trikove kako bi utiču na ponašanje gostiju. Da li ste primijetili kako nigdje nema oznake za cijene? To nije slučajno! Istraživanja su pokazala da izostavljanje simbola dolara može povećati vašu potrošnju za čak 8.15%. I ne zaboravite, položaj skupljeg jela može učiniti ostale opcije privlačnijim!
Meniji za Mlade i Žene
Kada govorimo o dječijim menijima, znate li da mnogo restorana nije nudilo dječije opcije do ranih 20. stoljeća? Sve se to promenilo s prohibicijom 1920. godine, kada su restorani počeli da uvode menije prilagođene najmlađima. Prvi poznati restoran koji je to učinio bio je Waldorf-Astoria.
Što se tiče ženskih menija, to su bili popularni tokom 20. stoljeća. Ovi meniji su često skrivali cene, što je omogućilo ženama da poruče slobodnije, dok je muškarac plaćao. Međutim, to je dovelo do mnogih neugodnosti, pa su s vremenom ovi meniji nestali.
Tajni Meniji – Čarolija iza Rasporeda
Mislite da ste vidjeli sve? Tajni meniji postoje u mnogim restoranima! Na primjer, ako naručite „Quesarito“ u Chipotle-u, dobićete burrito umotan u tortilju sa sirom. Ili, ako ste u McDonald’s-u, možete probati „Land, Sea, and Air Burger“. Meniji bez ograničenja zovu se tajnim, jer sadrže egzotične i neobične kombinacije koje čekaju da budu otkrivene.
Na kraju, bez obzira na to koliko su se meniji promijenili kroz istoriju, oni su uvijek nudili izbor. Kada sljedeći put provedete pola sata birajući svoj ručak, sjetite se kako je to nekada bilo i uživajte u slobodi koju današnja kulinarska scena nudi!