Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
HomeVijestiPolitikaKomšić od danas predsjedavajući Predsjedništva BiH

Komšić od danas predsjedavajući Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine od danas je član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić. 

Komšić je na tom mjestu, po načelu rotacije, zamijenio člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda Milorada Dodika. 

On će Predsjedništvom BiH predsjedavati u narednih osam mjeseci.

Željko Komšić rođen je u Sarajevu 20. januara 1964. godine. Završio je osnovnu i srednju školu, kao i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu. Školovao se i u Vašingtonu na “School of Foreign Service”.

Prvo zaposlenje dobio je u Republičkom fondu PIOBiH. Početkom rata priključio se Armiji RBiH. 

Nakon rata uključio se aktivno u politički život BiH. U periodu od 1996. do 1998. godine Komšić je radio u Federalnom ministarstvu za raseljena i izbjegla lica, a u periodu od 1998. do 2000. godine vršio je funkciju predsjednika Gradskog vijeća grada Sarajeva.

Od 2000. do 2001. godine obavljao je funkciju načelnika općine Novo Sarajevo.

Godine 2001. Željko Komšić postao je prvi ambasador BiH u Saveznoj Republici Jugoslaviji. Ostavku na ambasadorsku funkciju podnio je 2003. godine.

Na lokalnim izborima 2004. direktnim glasanjem izabran je za načelnika općine Novo Sarajevo, drugi put. Na toj funkciji Komšić je ostao do oktobarskih izbora 2006., kada je izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, kao kandidat Socijaldemokratske partije BiH.

Na općim izborima u oktobru 2010. ponovo je izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i tu funkciju obnaša do 2014. godine.

Osnivač je i predsjednik Demokratske fronte od 2013. godine. 

Na mjesto predstavnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH izabran je na oktobarskim općim izborima 2014. i tu funkciju obnaša do općih izbora 2018. godine. 

U oktobru 2018. Željko Komšić izabran je treći put za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Oženjen je i otac kćerke.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -