Srijeda, 19 Juna, 2024
HomeVijestiPolitikaKomšić: Dodik bi češće trebao biti u Sarajevu, a Izetbegovića je licemjerno...

Komšić: Dodik bi češće trebao biti u Sarajevu, a Izetbegovića je licemjerno napadati za reviziju

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić prisustvovao je danas otvaranju Globalne konvencije partnera UN Fonda za borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u Sarajevu, a tom prilikom komentirao je i političke odnose u državi.

Na početku je kazao da su institucije BiH ispunile svoje obaveze iz oblasti zaštite žena i djevojčica od nasilja.

“Mi smo čak referentna tačka u tom gender segmentu. Pitanje je ipak kako se zakoni provode i kako se to reflektuje u društvu. To je značajnije pitanje. Naši zakoni su dobri, s evropskim standardima, ali je pitanje provodivosti”, poručio je Komšić.

Prema nekim istraživanjima u BiH, skoro 50 posto žena prođe neki vid nasilja, ili u porodici ili u radu.

“Pred nama je puno posla, ključno je koliko to ima uporišta u našem društvu. Nismo očigledno dostigli neki potreban nivo da se možemo pohvaliti”, smatra Komšić.

Potom je govorio o problemu neformiranja vlasti, naglasivši da sve gubi smisao ako nema vlasti.

“Čemu nam onda služe izbori. Ovdje je ključno hoćemo li poštovati zakone i odluke koje smo ranije donijeli. Ako ćemo svake četiri godine preispitivati zakone i ranije odluke, onda je sve upitno. Formiranje vlasti je zapelo na poštivanju zakona i odluka Predsjedništva. Ne tražimo ništa nenormalno. Tražimo od mandatara da poštuje ranije donesene odluke o MAP-u i ANP-u. Ako ćemo sve preispitivati, onda ništa nema smisla”, smatra Komšić.

Istakao je, međutim, da s obzirom na aktuelne političke prilike, Predsjedništvo naše države ipak radi.

“Predsjedništvo radi, radimo korektno s obzirom na političke odnose. Ustavne nadležnosti se poštuju. Dodik je malo više u Banjoj Luci nego u Sarajevu. Trebao bi češće biti u Sarajevu”, dodao je.

Na kraju se osvrnuo i na posljednje kritike koje su prije svega upućene iz SDP-a Bakiru Izetbegoviću, lideru SDA povodom priznanja da je znao da agent BiH u Hagu nema legitimitet da podnese reviziju tužbe, ali se ipak upustio u taj proces.

“Svi koji napadaju Bakira javno, svi su se javili u Vijećnici da mu daju podršku. Svi smo sve znali. Ja jedini tada nisam izašao za govornicu da govorim. Mnogi su licemjerni danas”, zaključuje Komšić.

SourceKlix
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -