Utorak, 16 Jula, 2024
HomeFitnessKoliko vode trebate piti svakodnevno za zdravlje i mršavljenje?

Koliko vode trebate piti svakodnevno za zdravlje i mršavljenje?

Nutricionistica i dijetetičarka Sushma Jaiswal ukazuje na važnost pijenja dovoljne količine vode tokom dana, ali ističe da ovo zavisi od različitih faktora poput dobi, spola i težine. Za održavanje zdravlja, preporuka je popiti četiri do osam čaša vode dnevno.

No, kada je u pitanju mršavljenje, situacija se mijenja. Studije su pokazale da muškarci koji žele izgubiti kilograme trebaju piti 10 do 13 čaša dnevno, dok bi žene trebale ciljati na osam do devet čaša.

Jedan od trikova za uspješnije mršavljenje je konzumiranje jedne do dvije čaše vode prije obroka. Ovaj jednostavan korak može imati izvanredan učinak na gubitak kilograma, jer pomaže smanjenju unosa hrane. Pijenje vode prije obroka smanjuje osjećaj gladi, čime se konzumira manje kalorija tijekom obroka. Ovaj pristup također pomaže u sprečavanju prejedanja, što je ključno za uspješno mršavljenje.

Ako vam voda ne prija, nutricionistica preporučuje dodavanje malo limunovog soka ili bobičastog voća kako biste dobili prirodan okus. Međutim, važno je napomenuti da je kupovina vode s okusom izbjegavanje, jer ove vrste vode obično sadrže šećere koji mogu negativno utjecati na vaše zdravlje i povećati unos kalorija.

Stoga, slijedite preporuke stručnjaka i osigurajte da redovito konzumirate dovoljno vode, posebno ako želite poboljšati svoje zdravlje ili ostvariti svoje ciljeve mršavljenja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -