Nedjelja, 19 Maja, 2024
HomeVijestiBiHKo će sići u nesigurnu jamu za mizernu plaću?

Ko će sići u nesigurnu jamu za mizernu plaću?

Rudari u FBiH su najjeftiniji u Evropi

U rudnicima u Federaciji BiH generalno nedostaje radne snage, ali je veći problem što nema modernizacije rudnika, koja bi dovela do boljeg učinka rudara.

Moratorij na zapošljavanje

Istaknuo je to jučer Senad Sejdić, član Upravnog odbora Sindikata radnika rudnika FBiH i predsjednik Sindikata rudnika Mramor, koji je u sklopu RU Kreka.

– Ljudi odlaze, napuštaju posao i zemlju. Ko će raditi za ove mizerne plaće, sići u nesigurnu jamu, koja nije modernizirana – pita Sejdić te dodaje da su rudari u FBiH najjeftiniji u Evropi kad je riječ o plaćama u odnosu na posao koji rade.

Istaknuo je da rudnicima treba više ljudi, ali i humanizacija rada. 

– Mi ne možemo proizvesti jednog rudara za dva-tri mjeseca nego trebaju godine, ali nemamo razumijevanja. Rudnici, da bi se zaposlili, moraju dobiti saglasnost od “Elektroprivrede BiH”, u čijem se sastavu nalazi sedam rudnika. Iznad njih je Vlada FBiH, koja donosi uredbe o zapošljavanju, koja je uvodila moratorij na zapošljavanje – dodao je Sejdić.

Nema ulaganja

Naglasio je i da nije uloženo ono što je trebalo biti.

– U Rudniku Mramor treba nam široko čelo i već je tri godine u procesu njegova nabavka. Mi smo se tokom posljednje godine vratili sto godina unazad po pitanju načina vađenja uglja – rekao je Sejdić.

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -