Kina pokazala hipersonične projektile i dronove: Nijedna sila nas ne može zaustaviti!

Povodom 70. godišnjice osnivanja Narodne republike Kine održana je vojna parada na kojoj su kineske snage pokazale najnoviju vojnu tehnologiju.

0
77

Parada je održana na trgu Tiananmen u Pekingu, a nakon ceremonije podizanja zastave naciji se obratio predsjednik Xi Jinping. On je pohvalio dostignuća svoje zemlje u proteklih sedam desetljeća te je s optimizmom govorio o budućnosti Kine.

“Kineski narod je uspio stati na svoje noge i započeti veliko putovanje nacionalnog podmlađivanja. Nijedna sila nas ne može zaustaviti”, izjavio je Jinping.

Tokom parade je svaki od 56 topova pucao 70 puta kako bi se obilježila godišnjica. Peking je pokazao neke od najnaprednijih vojnih tehnologija uključujući Dongfeng-17 (DF-17), hipersoničnu letjelicu spojenu s balističkim projektilom kratkog do srednjeg dometa, koja ima mogućnost da probije svaki trenutno aktivni odbrambeni sistem.

Predstavljen je i supersonični dron za izviđanje DR-8 koji će Peking koristiti kao senzorsku platformu u kombinaciji sa sistemima balističkih projektila. Tokom parade je pokazan i DF-41, interkontinentalni balistički projektil s dometom od 12.000 km koji može nositi do 10 nuklearnih bojevih glava, a svaka od njih može odabrati vlastitu metu.

Pojavio se i stariji DF-5B interkontinentalni balistički projektil, kao i kolona vojnih vozila na kojima je bilo različito oružje.