Utorak, 18 Juna, 2024
HomeVijestiPolitikaKandidati za gradonačelnike u bh. gradovima već obilaze mještane, čiste ulice, hvale...

Kandidati za gradonačelnike u bh. gradovima već obilaze mještane, čiste ulice, hvale se asfaltom…

Iako su lokalni izbori zakazani za narednu godinu, pojedini političari i političke stranke već su započeli predizbornu kampanju. Dok neki to rade "iza sjene", drugi iza sebe imaju veliki broj aktivnosti koje redovno prikazuju i na društvenim mrežama.

U Banjoj Luci utrku za gradonačelnika za sada vode aktuelni Igor Radojičić (SNSD) i Draško Stanivuković (PDP), s obzirom na to da su jedini zvanični kandidati. Na društvenim mrežama skoro svakodnevno objavljuju šta su to uradili za svoje građane.

Stanivuković je obišao sva naselja u Banjoj Luci i mještane skoro svih ulica, a uveo je i “druženje u dvorištima”. Do sada je imao 21 ovakav obilazak na kojima je saslušao probleme mještana za koje podnosi inicijative u Narodnoj skupštini RS čiji je poslanik.

Organizirao je i nekoliko protesta zbog kršenja Ustava RS i Konvencije o ljudskim pravima te zbog najavljenog poskupljenja električne energije u tom entitetu.

“Borba za osnovne uslove života naših mještana se nastavlja. Ljevčanska ulica i njen krak bez kanalizacije, gradskog vodovoda, a dio putne infrastrukture potpuno uništen zbog spore dinamike izvođenja radova u glavnoj ulici kralja Aleksandra I Karađorđevića. S mještanima se borimo za rješavanje ovih problema”, napisao je Stanivuković.

Igor Radojičič obavlja dužnosti gradonačelnika zacrtane programom rada, ali i nađe vremena da posjeti centre za zdravo starenje i druži se s osobama treće dobi, obavlja razgovore s predstavnicima penzionera, prisustvuje parastosu poginulim borcima, ali i da čisti gradske ulice. Lično je uklanjao žvake sa ceste u centru grada.

“Uredimo, očistimo i održavajmo naš grad. ‘Male intervencije u prostoru’ danas na centralnom području, od Boske do Pozorišta. Čišćenje, uklanjanje žvaka, farbanje klupa, postavljanje česme, popravka lifta, čišćenje slivnika, uređenje urbanog mobilijara, osvježavanje zelenila… Sada nam dalje valja održavati – za našu lijepu Banja Luku”, napisao je Radojičić na jednom od postova.

Aktuelni gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić redovno promovira aktivnosti koje provodi kao gradonačelnik, ali njegova stranka PoMAK počela je češće istupanje u javnost koje on dijeli na svojim mrežama. U posljednjem obraćanju javnosti predstavili su program “10 za Bihać” u kojem su navedeni projekti i problemi koji su aktuelni te su pozvali sve stranke, pa i SDA, da im se priključe u njihovoj realizaciji.

Svoju pretkampanju su bazirali i na kritikovanju drugih političkih partija i svojih prethodnika te izdizanju svog rada.

“U posljednje tri godine, bez puno buke, bez kompromitiranja i političkih skandala, bez namještanja tendera i bez nepotizma i korupcije radili smo posao za koji smo dobili povjerenje građana. Vratili smo povjerenje domaćih i stranih donatora, finansijskih institucija i privatnog sektora. Izvukli smo Grad Bihać iz finansijske dubioze, uspostavili sistem domaćinskog odnosa spram javnih sredstava, vratili više od 16 miliona KM dugovanja, stabilizirali smo i konsolidirali finansijske prilike, te učinili da Grad Bihać ponovo bude poželjan partner kod domaćih i stranih institucija te privatnog sektora. Za samo tri godine vraćeno je više od 16 miliona KM dugovanja, što je bilo nužno i neminovno jer je Grad bio na pragu bankrota. Uprkos toj činjenici, u ovom momentu stvorene su pretpostavke za investiranje više od šest miliona KM sredstava za razvoj”, naveli su iz PoMAK-a koji predvodi Fazlić.

Kada je riječ o gradonačelniku Doboja Borisu Jeriniću, na njegovom profilu najaktviniji je Sevlid Hurtić, odbornik Skupštine Grada Doboja i koordinator za nekoliko projekata. Hurtić promoviše gradonačelnika objavljujući skoro sve radove na cestama koji se izvode. Obilaze i novoasfaltirane ceste, druže se s mladima i starijima, obilaze sportske klubove i druže se s mještanima.

“Kao koordinator nastavljam dalje. Novo ruho, nova nafaka za ljepši grad Doboj. Ministar Edin Ramić i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić idu dalje. Kažu, što sad radite kad nisu izbori? Mi radimo bez obzira na vrijeme. Neparne godine su najdraže da se pokaže da smo tu da uljepšamo naše mahale u svako doba godine. Hvala ljudima u mjesnim zajednicama koji su predali ove projekte prije dvije godine. Sve se može dočekati, samo sabura treba. Izvođači radova uskoro kreću u posao”, jedan je od Hurtićevih postova u kojim hvali svog gradonačelnika.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović posvetio se uživanju u prirodi i zdravim aktivnostima s građanima, obilasku radova među kojima je i izgradnja Gradske kafane, obilasku štandova na kojim privrednici izlažu svoje proizvode, a pohvalio se i novim asfaltom u mjestu Plahovići koji je urađen nakon 30 godina.

“Sretan sam kada vidim osmijehe na licima naših sugrađana, a mještani Plahovića danas zaista imaju razloga da budu zadovoljni. Nastavljamo izgradnju putne infrastrukture na području cijele Zenice. U ovom naselju ostala je još jedna dionica da se asfaltira, da spojimo asfaltom Plahoviće s gradom i to ćemo uraditi vrlo brzo”, napisao je Kasumović.

Aktuelni gradonačelnici ostalih gradova većinom objavljuju informacije o radovima, asfaltiranju cesta i realizaciji projekata te posjeti raznim manifestacijama.

Građani pozdravljaju svaki realizovan projekt i nadaju se da će istim tempom raditi i nakon izbora.

SourceKlix
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -