Petak, 17 Maja, 2024
HomeGastro KutakKako opasne masti utječu na vaše zdravlje

Kako opasne masti utječu na vaše zdravlje

Iako nisu sve masti loše, neke namirnice pune masti su lošije za vaše zdravlje od drugih. Izdvajaju se kobasica i crveno meso kao glavni krivci.
Kobasica, bilo da je dio vašeg doručka ili roštilja, svrstava se među najnezdravije masne namirnice. Iako nudi proteinske, iznenađujuće je bogata mastima. Obično se pravi od svinjetine, začinskog bilja i začina. Prema USDA, svinjska kobasica sadrži više masti nego proteina, a mast čini većinu kalorija u ovoj hrani. Trećina masti u svinjskoj kobasici dolazi iz zasićenih izvora, što je čini nezdravim izvorom masti. Dodatni problem je visok sadržaj natrijuma i konzervansa koji se ponekad koriste, poput natrijum nitrata.

S druge strane, crveno meso kao što je govedina također ima visok sadržaj masti. Iako sadrži puno proteina, masniji komadi govedine sadrže veliku količinu grama masti i zasićenih masti. Američko udruženje za srce preporučuje da ne više od 6 posto ukupnih kalorija dnevno dolazi od zasićenih masti. Za nekoga ko jede 2.000 kalorija dnevno, to znači da ograničite unos na najviše 13 grama zasićenih masti.

Iako je važno unositi određenu količinu masti u tijelo, treba biti oprezan s vrstama masti koje konzumirate. Zdrave masti kao što su one iz orašastih plodova, avokada ili maslinovog ulja trebaju biti prioritet. S druge strane, namirnice poput kobasice i crvenog mesa treba konzumirati umjereno i biti svjesni njihovih štetnih efekata na zdravlje.

Zdravija alternativa je odlučiti se za protein iz drugih izvora poput ribe, piletine ili graha. Ovi izvori proteina su manje masni i bogati drugim hranjivim tvarima koje su ključne za održavanje zdravlja.

Stoga, važno je biti svjestan količine masti koje unosite putem hrane i odlučiti se za zdrave alternative koje nude manji rizik za zdravlje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -