Srijeda, 8 Maja, 2024
HomeGastro KutakKako namakanje orašastih plodova može poboljšati zdravlje

Kako namakanje orašastih plodova može poboljšati zdravlje

Praksa namakanja orašastih plodova prije konzumiranja postaje sve popularnija zbog potencijalnih zdravstvenih prednosti koje pruža. Jedan od najčešće korištenih orašastih plodova za namakanje su orasi, a razlozi za ovaj proces su mnogobrojni.

Jedan od glavnih razloga zašto bi trebali namočiti orahe prije jela je poboljšana probavljivost. Naime, orašasti plodovi sadrže inhibitore enzima i fitinsku kiselinu koja može otežati probavu kod nekih ljudi. Fitinska kiselina se također veže za minerale poput kalcija i magnezija, sprečavajući njihovu efikasnu apsorpciju u organizmu. Namakanje oraha može smanjiti prisutnost ove kiseline i olakšati probavu i apsorpciju hranjivih tvari.

Osim poboljšane probavljivosti, namakanje orašastih plodova također može smanjiti gorak okus koji se često javlja kod sirovih oraha. Orasi sadrže tannin, spoj koji doprinosi gorčini, ali namakanje u vodi može se riješiti tog gorčinog okusa. Ova praksa je posebno korisna za osobe koje su osjetljive na gorke okuse ili jednostavno ne uživaju u sirovim orasima.

Važno je napomenuti da proces namakanja treba biti pravilno izveden kako bi se postigle željene koristi. Orasi se obično namoče u vodi preko noći ili u trajanju od nekoliko sati kako bi se smanjio utjecaj inhibitara enzima i fitinske kiseline. Nakon namakanja, orahe je potrebno isprati pod tekućom vodom prije konzumiranja.

Iako namakanje orašastih plodova može pružiti potencijalne zdravstvene prednosti, važno je napomenuti da ova praksa nije neophodna i da svaka osoba može odlučiti da li će je primijeniti ili ne. Individualne preferencije i tolerancija na hranu također igraju ulogu u odluci o namakanju.

Ukratko, namakanje orašastih plodova prije jela može pružiti poboljšanu probavljivost i smanjiti gorak okus koji je karakterističan za sirove orahe. Ova praksa, iako je dobro prihvaćena, nije neophodna i svaka osoba može odlučiti da li će je primijeniti ili ne, ovisno o vlastitim preferencijama i toleranciji na hranu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -