Utorak, 18 Juna, 2024
HomeVijestiSvijetJe li bahati saudijski princ presudio svom savjetniku

Je li bahati saudijski princ presudio svom savjetniku

U diplomatskim krugovima i na društvenim mrežama kruže glasine da je El-Katani mrtav

Saudijski novinar Džamal Kašogi (Jamal Khashoggi) ubijen je prije godinu u konzulatu te zemlje u Istanbulu. 

Iza ubistva navodno stoji saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman el-Saud, koji je za obavljanje tog “posla” zadužio savjetnika Sauda el-Katanija. Katani je navodno preko Skypa naredio saudijskom generalnom konzulatu da ubiju Kašogija, i to sljedećim riječima: “Donesite mi glavu tog pseta.” 

Međutim, u diplomatskim krugovima i na društvenim mrežama odnedavno kruže glasine da je El-Katani mrtav. 

Saudijski kritičar Ijad el-Bagdadi, koji živi u Oslu, napisao je krajem avgusta na svom Twitter profilu da je El-Katanija lično otrovao prestolonasljednik, ali nije želio otkriti izvor informacije. 

Saudijska vlada se nije izjašnjavala o El-Katanijevoj navodnoj smrti, a ambasada te zemlje u Vašingtonu nije željela komentirati te tvrdnje. Dvije osobe, navodno bliske El-Kataniju, izjavile su, međutim, da je živ, prenosi švicarski “Blick”.

Turski list “Daily Sabah” prenio je da su posljednje riječi ubijenog Kašogija upućene njegovim ubicama bile da mu ne prekrivaju usta jer boluje od astme i mogao bi se ugušiti. 

List je objavio i nove izvode sa snimka razgovora Kašogija i članova grupe Saudijaca koji su poslani da ga ubiju te da je do snimka užasnog ubistva od 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu došla turska obavještajna agencija. 

Prema transkriptu snimka, član saudijskog tima kaže Kašogiju da mora biti vraćen u Rijad zbog naloga Interpola, prenose svjetske agencije.  

Također se čuje i kako Saudijac pokušava primorati Kašogija da pošalje svom sinu poruku u kojoj mu kaže da ne brine ako mu se ne bude javio.

Podsjetimo, Kašogi je ubijen 2. oktobra 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu. On je bio poznat kao kritičar saudijske kraljevske porodice.

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -