Petak, 24 Maja, 2024
HomeVijestiPolitikaIzetbegović nakon sastanka s Komšićem i Džaferovićem: Očekujem da se sutra riješi...

Izetbegović nakon sastanka s Komšićem i Džaferovićem: Očekujem da se sutra riješi pitanje ANP-a

Potpisali smo da ćemo raditi u skladu sa Ustavom i zakonom

U Sarajevu je održan sastanak predsjednika SDA Bakira Izetbegovića s predsjedavajućim i članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Nakon ovog sastanka, Izetbegović je novinarima kazao kako očekuje da se konačno riješi pitanje aktivacije Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), kao i da se da podrška mandataru. 

Ponovio je da, ako ukoliko član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne podrži ANP, neće biti ni mandatara. 

– Potpisali smo da ćemo raditi u skladu s Ustavom i zakonom, da će se poštivati ranije odluke, da će se poslati plan u Brisel i očekujem da se sutra donese razumno rješenje, da se ANP, reduciran ili modificiran, u nekom obliku pošalje u Brisel i nakon toga da se imenuje mandatar. Dakle, bit će obje sjednice – istakao je Izetbegović. 

Na pitanje novinara šta će se desiti nakon isteka roka do kojeg bi sporazum trebao biti implementiran, Izetbegović je rekao kako ne mogu isteći principi.

– Njih imamo ili nemamo. Mogu isteći rokovi. Nakon 5. septembra će doći 6. septembar i nastavit ćemo se baviti onim što će biti presjek onoga što želimo, a to je reducirani ANP kojeg treba uraditi Komisija za NATO – rekao je Izetbegović.

Podsjetimo, u Predsjedništvu je danas održan i sastanak ambasadora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije u BiH Erika Nelsona (Eric) i Metjua Filda (Matthew Field) s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -