Nedjelja, 19 Maja, 2024
HomeVijestiPolitikaIvanić: Sporazum SDA, SNSD-a i HDZ-a neće uspjeti zbog tri ključna pitanja

Ivanić: Sporazum SDA, SNSD-a i HDZ-a neće uspjeti zbog tri ključna pitanja

Bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić za Klix.ba je iznio svoje mišljenje o sporazumu koji su potpisali Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović.

Ivanić je mišljenja da će vrijeme pokazati da je dogovor postignut samo da bi se skinuo pritisak dijela međunarodne zajednice te da će trojica lidera doći u sukob kada dođe implementacija sporazuma. On ističe tri ključna problema – pitanja.

Prvo: Koja je uloga DF-a? Dodik i Čović ne žele razgovarati sa DF-om, oni ga tumače kao dio SDA. Ne vjerujem da bi ijedna ozbiljna partija sebi dozvolila da bude u koaliciji, a da ne učestvuje u razgovorima o suštinskim stvarima. Drugo pitanje je pozicicija oko Izbornog zakona i zahtjeva HDZ-a da se on promijeni na način koji je svima jasan. Ili postoji posebna izborna jedinica, što SDA i druge partije iz FBiH ne prihvataju. Ni tu nema odgovora. I treće je ANP, a ni tu nemamo odgovor”, smatra Ivanić.

Napominje da su ovo tri pitanja toliko teška da prosto ne vjeruje kako Izetbegović, Dodik i Čović mogu pronaći rješenje i formirati Vijeće ministara BiH.

“Ako su se sve dogovorili, pitam se zašto već nije imenovan mandatar? To je moglo i na hitnoj telefonskoj sjednici. Šta se čeka? Uvjeren sam da neće biti implementacije sporazuma”, kazao je Ivanić.

Na pitanje da li je, što se tiče Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), kompromisno rješenje usvajanje reducirane verzije, Ivanić odgovara da je to prihvatljivo ako se lideri usaglase oko toga.

“Ali da li je prihvatljivo za NATO, to je pitanje. Mislim da je reakcija Ambasade SAD-a vrlo jasna. Oni jasno traže ima li ili nema ANP-a. Tu se ne spominje redukovani dokument. Ovdje nema sredine. Ili postoji ANP ili ga nema. Ako ga ima dobitnik je Izetbegović, ako ga nema onda je pobjednik Dodik”, kaže Ivanić.

Bivši član Predsjedništva BiH je stava da se preuzete obaveze moraju izvršiti, a tako je i na pitanju NATO-a.

“To je napravio SNSD, a ne ja. Što se tiče članstva, jasno sam rekao prije 10 godina, da mi se čini da razgovarati o članstvu nije realno dok članice nisu sve zemlje u regionu jer bi to značilo podjelu naroda.”

Za kraj razgovora kazao je kako aktuelni saziv Predsjedništva BiH nije napravio ništa značajno i da će vjerovatno tako i ostati.

“Mislim da će jako teško napraviti neke iskorake. Ne vidim nikoga ko je spreman napraviti ikakav kompromis, a takav čovjek nedostaje ovom sazivu”, zaključio je Mladen Ivanić.

SourceKlix
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -