Utorak, 16 Jula, 2024
HomeVijestiPolitikaIslamska zajednica BiH: Makronova poruka je opasna, s dalekosežnim posljedicama

Islamska zajednica BiH: Makronova poruka je opasna, s dalekosežnim posljedicama

Iz BiH je na sirijsko-iračko ratište otišlo nešto više od 300 građana (većinu su činile žene i djeca), a iz Francuske više od 1.900

Imamo dojam da je predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), iz potrebe da opravda svoju odluku da na oktobarskom samitu Evropske unije u Briselu uloži veto na otvaranje pregovora o pristupanju Albanije i Sjeverne Makedonije Uniji, iskonstruirao opasnu tvrdnju o Bosni i Hercegovini. Kazao je ovo u izjavi za „Avaz“ Muhamed Jusić, savjetnik resu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića.

– BiH se već dugo, kao i sve evropske zemlje, nosi s izazovom nasilnog ekstremizma i ova politizacija ovog problema neće pomoći. Nije dobra poruka da se i u premisama šalje poruka da se na one zemlje koje imaju značajniju ili većinsku muslimansku populaciju gleda kroz drugačije kriterije na putu EU integracija. To je opasna poruka s dalekosežnim posljedicama koja potkopava temeljne evropske vrijednosti i sve što smo znali o evropskoj budućnosti Balkana – kaže nam Jusić.

On je, također, na svom Facebook profilu sinoć objavio i status u kojem je reagirao na intervju Makrona za britanski magazinu ”The Economist”, u kojem je spominjao i BiH, rekavši da je naša zemlja tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku, te da se suočava s problemom džihadista povratnika.

– Iz BiH je na sirijsko-iračko ratište otišlo nešto više od 300 građana (većinu su činile žene i djeca), iz Francuske preko 1.900, duplo više nego iz ijedne druge zapadnoevropske države. Samo ovih dana očekuje se povratak preko 450 njih u Francusku. Problem stranih boraca i povratnika sa sirijsko-iračkog ratišta je ozbiljan izazov za većinu evropskih država i ne znam zašto bi to samo za Bosnu trebao biti problem. Pravdati svoju odluku da se zaustavi evropski put zemalja s muslimanskom većinom na Balkanu, ali i zaustavljanjem ukupnog proširenja EU ovako iskonstruiranim tvrdnjama je više nego skandalozno – naveo je Jusić.

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -