Utorak, 16 Jula, 2024
HomeVijestiPolitikaInformacija iz Pentagona: Nastavljamo saradnju s BiH, stižu i vojni helikopteri

Informacija iz Pentagona: Nastavljamo saradnju s BiH, stižu i vojni helikopteri

Potrebno je produbljivanje odnosa s euroatlantskim kompanijama, kao i BiH sa Sjedinjenim Državama, rekla Glison

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama ove sedmice, nakon susreta u Stejt departmentu, bio i gost Pentagona, gdje se sastao s Džejmsom Andersonom (James), vršiteljem dužnosti podsekretara američkog ministarstva odbrane za razvoj odbrambene politike.

U izjavi za Glas Amerike potpukovnica Karla Glison (Carla Gleason) iz ureda Pentagona za javnost kazala je da se posjeta predsjedavajućeg fokusirala uglavnom na nadgradnju postojećih odnosa.

– Potrebno je produbljivanje odnosa s euroatlantskim kompanijama, kao i BiH sa Sjedinjenim Državama. Razgovarali smo i o budućim inicijativama po pitanju i reformi i saradnje u polju sigurnosti. To uključuje i partnerstvo Oružanih snaga BiH s Nacionalnom gardom Merilenda, što opet podrazumijeva i novu pomoć, recimo vojne helikoptere i slično – kazala je Glison.

Naglasila je interes američke strane da se nastavi puno partnerstvo s BiH, u mnogim oblicima.

– Postoji utvrđeni proces za vojnu podršku i prodaju. Taj proces je kontinuiran za BiH, a svaka pomoć i prodaja mora proći kroz naš kongres. Mi smatramo da je sigurnost u tom cijelom region izuzetno važna.

– Svakako smatramo da je Bosna i Hercegovina jedan od ključnih partnera u borbi protiv terorizma; u posljednjih oko četiri i po godine, više od 275 vojnih pripadnika iz BiH je učilo i sudjelovalo u američkim programima dizajniranim za obrazovanje i obuku za borbu protiv neprijateljskih utjecaja i terorizma, a ta će se saradnja i nastaviti – zaključila je Glison u izjavi za Glas Amerike.

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -