Imovinski karton Bisere Turković! Stan po deset puta manjoj cijeni

0
62

Ministrica vanjskih poslova BiH i članica Stranke demokratske akcije (SDA) od njenog osnivanja, Bisera Turković je rođena 1954. godine.

Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1979, magistrirala kriminalističke nauke u Australiji 1988, a sedam godina kasnije doktorirala međunarodne odnose u Americi. Ima troje djece – Semru, Seida i Alija.

Karijera

Nakon završetka fakulteta, Turković je od 1979. do 1984. godine radila u sarajevskim preduzećima „Jugobanka“, „ŠUP Branko Lazić“ i „GP Integral“, a potom odlazi van zemlje te predaje u Australiji i Maleziji.

U Bosnu i Hercegovinu se vraća 1991. godine i postaje glavna urednica Televizije „Hayat“.

Dvadesetogodišnju diplomatsku karijeru započinje 1993. Bila je ambasadorica u Hrvatskoj, Mađarskoj, pri OSCE-u i UN-u u Beču, Americi, Meksiku, Brazilu, Belgiji i Kataru. U većini ovih država Turković je i predavala na lokalnim univerzitetima.

Diplomatski angažman je prekidala periodično od 2000. do 2001. kada je bila ministrica za evropske integracije, te je u dva navrata po tri godine bila direktorica Centra za sigurnosne studije. U decembru 2019. godine imenovana je za ministricu vanjskih poslova BiH.

Turković se nikada nije kandidovala na izborima u BiH.

Imovina

Ministrica Turković je vlasnica pet kuća u BiH i dva stana u Hrvatskoj i Australiji, a sinovi joj posjeduju još tri nekretnine u Sarajevu. Ona je 2008. godine od Općine Stari Grad otkupila stan od skoro 120 kvadrata plativši ga certifikatima 15.400 KM.

Četiri godine kasnije ga je prodala po jedanaest puta većoj cijeni – za 180 hiljada maraka. Potom je kupila dvije kuće u Sarajevu koje vrijede skoro pola miliona maraka, te je vlasnica još dvije u Fojnici i jedne u Stocu.

Ove nekretnine prostiru se na skoro dulum i po zemlje.

Njena posljednja plata ambasadorice u Kataru iznosila je preko devet hiljada maraka, a uz to je imala prihode od oko četiri hiljade maraka za izdavanje nekretnina. Turković je tokom karijere redovno imala angažmane kao predavač na univerzitetima u BiH, Evropi i svijetu. Posjeduje dva vozila – Porsche Cayenne i Volkswagenov Kombi.