Hoće li nakon koronavirusa porasti broj rođenih beba?

On kaže da je izučavao kako su slične pandemije uticale na stopu nataliteta i rezultati nisu obećavajući

0
76

Zbog tolikog broja ljudi u izolaciji, kao najefikasnijoj mjeri u suzbijanju širenja koronavirusa u ovom trenutku, postavilo se pitanje da li će biti baby booma nakon što sve prođe.

Iako je dosta istraživanja inicijalno sugerisalo da bi takav rezultat bio logičan, specijalista za zarazne bolesti i docent na Odsjeku za medicinu Univerziteta Yale Džejmi Mejer smatra da je historija pokazala sasvim suprotno.

On kaže da je izučavao kako su slične pandemije uticale na stopu nataliteta i rezultati nisu obećavajući.

“Epidemiološki podaci iz prijašnjih vremena karantina i ovakvih kriznih situacija izazvanih pandemijama, potresima, kugom, ebolom i gladi, sugerišu da tokom katastrofalnih događaja koja rezultiraju velikom smrtnošću širom svijeta nakon prolaska krize, natalitet u sljedećih devet mjeseci pada”, objašnjava doktor Mejer i dodaje:

“Ipak, 10 do 11 mjeseci po završetku traumatičnih događaja, stopa nataliteta se oporavlja i dolazi u normalu.”

Ovakav pad u stopi nataliteta biljdži se još od pandemije gripa 1889. godine, a jedno naučno istraživanje koje se bavilo proučavanjem odnosa stope mortaliteta i nataliteta tokom kriza utvrdilo je da katastrofe bilo kojeg tipa, poput razornog potresa u Tokiju 1923. godine ili rušenja kula u Njujorku 2001. godine, dovode do manje stope rođene djece. Konkretno, te dvije katastrofe zajedno s pandemijom gripa 1918. godine zaslužne su za najveći pad stope nataliteta u 20. vijeku.

Gledajući malo svježije podatke, porast stopa nataliteta danas se vraća u normalu između 10 i 11 mjeseci od katastrofalne pojave iz čega neki psiholozi izvlače zaključak da je ljudima po pravilu potrebno oko deset mjeseci da mentalno prebrode takav događaj i nastave dalje sa životom i reprodukcijom.

“Ako razmišljate o tome da zatrudnite tokom pandemije izazvane koronavirusom, morate da budete svjesni da će vam možda biti uskraćene određene zdravstvene usluge vezane za praćenje trudnoće”, napominje doktor Mejer. Iako još nema potvrđenih prenosa virusa s trudnica na novorođenu djecu i sadašnja istraživanja sugerišu da se isti ne događa, nije isključeno da obolijevanje od virusa tokom prvog tromjesečja nosi određeni rizik od defekata kod ploda, prenosi Index.

“Tokom ovog vremenskog perioda izuzetnog stresa, možda je i primamljivo romantizovati priču o baby boomu da bismo dobili malo nade, ali ono što je trenutno najvažnije jeste da čuvate sebe i svoje bližnje poštujući sva uputstva koja su vam zdravstveni radnici i službena tijela preporučili”, zaključuje Mejer.