Četvrtak, 7 Augusta, 2025
Organizacija vjencanja
HomeMagazinGalette sa kamenastim voćem: Ljetna čarolija na tanjiru

Galette sa kamenastim voćem: Ljetna čarolija na tanjiru

Upoznajte Galette: Savršenstvo u jednostavnosti

Da li ste čuli za galette? Ovaj rustikalni francuski desert donosi jednostavnost i savršenstvo na vaš sto. Umjesto da se prekomplicirate s klasičnim kolačima, galette vam omogućava da uživate u bogatstvu sezonskog voća. Jednostavna struktura i savršenost svježih sastojaka čine ga pravim izborom za vrele ljetne dane.

Zašto odabrati kamenasto voće?

Ako ste ovih dana posjetili svoj lokalni tržnicu, znate da je sezona kamenastog voća u punom jeku! Breskve, šljive i nektarine su samo neki od dragulja koji čekaju da ih iskoristite. Odlučujući se za kamenasto voće ne samo da ćete obogatiti okus vašeg galettea, nego ćete se i prepustiti užitku punom vitamina.

Kako napraviti savršeni galette?

Prvo kreirajte svoj pâte brisée, što u prevodu znači “slomljeno tijesto”. U velikoj zdjeli umutite brašno, šećer i so, a zatim dodajte hladni puter. Poželjno je da puter bude u malim kockicama – to je tajna za flakavi i sočni tijesto! Ovdje je trik: ne dozvolite da puter otopi, jer će manji komadići stvoriti paricu u pećnici, razdvajajući slojeve i čineći testo još hrskavijim.

Voćna čarolija

Dok se tijesto odmara u frižideru, vrijeme je za pripremu nadjeva. Kombinujte vaše omiljeno kamenasto voće, malo šećera, limunovu koricu i vanilu. Ovaj sastojak će dati notu svježine i slatkoće koja će vaš galette učiniti nezaboravnim. Neka smjesa odstoji petnaestak minuta kako bi se arome prožele.

Vrijeme za sastavljanje!

Izvucite tijesto i na pobrašnjenoj površini ga razvaljajte do debljine otprilike 0.5 cm. Oblikujte ga u pravougaonik, a zatim stavite vlažno voće u sredinu, ostavljajući prostor oko ivica. Sada dođe onaj kreativni dio – pažljivo preklopite rubove preko voća.

Pecite i uživajte

Preko galettea premažite umućeno jaje i pospite sa malo šećera. Pecite ga na 190°C oko 40 minuta, dok ne postane zlatno smeđi. Ovaj trenutak čekanja može biti najteži, ali kada ga izvadite iz rerne, osjetit ćete miris ljeta. Pustite ga da se ohladi, a zatim uživajte u svakom zalogaju!

Kako skladištiti tijesto?

Ako nemate vremena, nema brige! Tijesto možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do tri dana ili ga zamrznuti na mjesec dana. Ukoliko primijetite da tijesto postaje sivo, nemojte se zamarati – to je normalno i neće pokvariti vaš desert.

Sada ste spremni da uživate u svojstvima i čarima galettea sa kamenastim voćem! Pripremite ga, pozovite prijatelje i uživajte u čarobnim ljetnim trenutcima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -