Federacija BiH dobila budžet za 2020

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je danas budžet za 2020. godinu po hitnom postupku. Usvojena su i dva prateća prijedloga zakona, o izvršavanju budžeta FBiH za 2020. godinu i o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u FBiH. Budžet za 2020. godinu iznosi 4.954.392.401 KM.

0
87
Foto: Arhiv

U odnosu na prethodnu godinu, dvostruko je veći, a razlog je integriranje Federalnog zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje, koji od naredne godine dobiva status budžetskog korisnika. Nakon što predsjednik Federacije BiH potpiše, budžet će stupiti na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom listu FBiH.

Premijer FBiH Fadil Novalić obrazlažući u Domu naroda budžet, kaže da je bruto domaći proizvod u ovom entitetu u porastu proteklih godina i da je Vlada dobro radila svoj posao. No kada je budžet u pitanju, Novalić kaže kako su odvojena veća sredstva za podsticaje poljoprivrdi, brinuće se o demobilisanim borcima, mladim bračnim parovima, povratnicima. No, više od dvije milijarde KM ide za penzije jer je deficit PIO/MIO-a dostigao 270 miliona KM. Penzioneri su, kaže Novalić postali prioritet.

“Zakonom o izvršenju budžeta za 2020. predviđeno je da se penzije isplaćuju kao drugi prioritet, odmah nakon servisiranja vanjskog i unutrašnjeg duga. Ovo praktično znači da je ovo prvi prioritet iz budžeta Federacije i osiguraće sasvim sigurno nepromijenjenu dinamiku isplate penzija koje držimo, evo, već tri godine”, poručuje federalni premijer.

U opoziciji negoduju. Zanemarene su kažu i druge kategorije. Ne vodi se računa o zdravstvu, obrazovanju, roditeljskim kućama, ratnim-vojnim invalidima.

“Faktički ova Vlada se iživljava nad preživljavanjem građana u Federaciji. U činjenici da oni ne žele da vide realan život kakav građani žive danas u Bosni i Hercegovini. Ono što oni svakodnevno pokazuju jeste da stavke koje planiraju u budžetu nemaju nikakve veze sa realnim aspektima života. Hvale se sa nekim tekućim suficitima, a mi imamo 200.000 ljudi koji gladni legnu svaku noć”, tvrdi Aner Žuljević, Klub ostalih u Domu naroda FBiH (SDP BiH).

“Postavio sam pitanje na Klubu da mi brzinski izračunaju koliko je ulaganje i koliko otpada, doslovno i namjerno sam rekao otpada, ovoga budžeta na obrazovanje i znanost, pa su mi brzinski izračunali i rekli 0,17%. Ja sam zamolio bar u promilima, evo dobili smo 0,17% za one koji ne razumiju priču o promilima”, ističe Damir Marjanović, klub Hrvata u Domu naroda FBiH (nezavisni delegat).

No neguduju i u vladajućim strankama. Podržavaju budžet, ali kažu da se trebala voditi javna rasprava o budžetu kako bi bio kvalitetniji.

“Nismo baš sretni što proračun ide u formi prijedloga. Da se uputio u formi Nacrta došli bi sigurno do kvalitetnijeg proračuna. Vidim da je priličan broj zastupnika i izaslanika nezadovoljan, međutim došli smo do kraja godine i mi moramo usvojiti proračun zbog proračunskih korisnika”, zaključuje Ivo Tadić, predsjednik kluba Hrvata Doma naroda FBiH (HDZ).

“U narednom periodu očekujemo da ta praksa vezana za procedure predlaganja, pripremanja i usvajanja budžeta, obavezno podrazumjeva redovni parlamentarni postupak, sa fazom Nacrta budžeta, sa fazom javne rasprave i sa fazom prijedloga budžeta”, dodaje Jasmin Duvnjak, predsjednik kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH (SDA).

I pored svega, federalni premijer Fadil Novalić kaže da je budžet uravnotežen i likvidan. Svi nedostaci, kažu u vladajućoj koaliciji, moći će se popravljati tokom naredne godine.