Džaferović: Presuda Vrhovnog suda Holandije je sramno kalkuliranje

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je poručio da će majkama Srebrenice i udruženjima porodica žrtava nastaviti pružati svaki oblik podrške

0
90

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je izjavio da presuda Vrhovnog suda Holandije o suodgovornosti ove države u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici predstavlja sramno kalkuliranje s procentom odgovornosti i brojem žrtava za koje su krivi holandski vojnici, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Holandski vojnici su bili odgovorni, ali i dužni da štite sve stanovnike ‘Zaštićene zone UN Srebrenica’ i za to su imali mandat Ujedinjenih nacija. Prema tome, suodgovorni su i za sve žrtve, a ne samo za 350 njih koje su protjerali iz svog kampa i predali u ruke Mladićevim i Karadžićevim koljačima. Ta odgovornost je potpuna i ne može se izražavati u procentima”, navodi se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Džaferović je poručio da će majkama Srebrenice i udruženjima porodica žrtava nastaviti pružati svaki oblik podrške.

“Odajem priznanje majkama Srebrenice i udruženjima porodica žrtava na istrajavanju u potrazi za istinom i pravdom. S pozicije člana Predsjedništva BiH ću nastaviti da im pružam svaki vid podrške, pa tako i za nastavak procesa pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu”, dodaje se.

Vrhovni sud Kraljevine Holandije potvrdio je raniju presudu o djelimičnoj odgovornosti države Holandije za smrt Bošnjaka koji su pokušali spas pronaći u bazi holandskog bataljona u Potočarima nakon pada srebreničke enklave u julu 1995. godine.

Holandski bataljon je znao da je 350 muškaraca, koje su poslali iz baze u Potočarima, u stvarnoj opasnosti od napada jedinica Vojske Republike Srpske i smrti.

Vrhovni sud je danas potvrdio da je Dutchbat trebao ponuditi mogućnost boravka u bazi za 350 muškaraca. Propustivši da to uradi, holandski bataljon im je uskratio mogućnost da ostanu izvan ruku vojske bosanskih Srba. Sud smatra da je ta šansa bila mala, ali ne i zanemarljiva.