Dvojica Alžiraca u pritvoru: Istraga ubistva migranta noćna mora za istražitelje

0
74
Tužilac Dalibor Bingas

Kantonalni sud u Tuzli odredio je jučer pritvor dvojici Alžiraca, koji su kao saučesnici osumnjičeni za ubistvo svog zemljaka, koje se dogodilo kod tržanog centra “Omega” u Tuzli prije tri dana, potvrdio je postupajući tužilac Dalibor Bingas.

– Istragom je utvrđeno da je 32-godišnji Alžirac zadobio 10 ubodnih rana, usljed kojih je preminuo na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Rane su nanesene nožem, koji je pronađen – kaže tužilac Bingas.

Osumnjičeni za ubistvo su dvojica Alžiraca, jednom je 21 godina, a drugom 25. Mlađi je tokom istrage pokušavao sebe predstaviti kao maloljetnika.

Tužilac je danas skrenuo pažnju ne velike probleme koji su se javili tokom istrage, jer su i žrtva, počinitelji i svi svjedoci migranti, a niko od njih nema validnih dokumenata.

– Velika većina njih nema lična dokumenta. Kada ih procesuira naša Služba za poslove sa strancima, uzima im se otisak dlana, fotografija, a ostale podatke oni sami predočavaju. Oni tada dobiju potvrdu o identitetu, ali je uglavnom uništavaju i jako je teško doći do identiteta tih ljudi – kaže Bingas.

Još jedan problem u istrazi je komunikacija. Na području TK samo je jedan ovlašteni sudski tumač za arapski jezik, a on taj posao radi pored svog osnovnog zanimanja.

– Još je i sreća što se radi o ljudima koji pričaju arapski. Ne znamo šta bi bilo da se radi o urduu ili perzijskom – kaže Bingas.

Svjedoci ubistva dat će iskaze u sklopu istrage uz prisustvo advokata po službenoj dužnosti koji su im dodijeljeni i ti će se zapisi koristiti kao dokazi. Veoma teško je za očekivati da će bilo ko znati gdje se oni nalaze kada počne suđenje.