Dora Bilić sa kćerkicom živi u kampu ISIL-a

Sirijci i Iračani ogromna su većina u kampu, a nekih 15-ak posto su državljani trećih zemalja. Jedan od objavljenih izvještaja humanitarnih organizacija navodi da se radi o državljanima čak 62 zemlje

0
125
Foto: Slobodna Dalmacija

Iz dana u dan iz Sirije i kampova u koje su nakon sloma tzv. Islamske države smješteni njeni borci, njihove žene i djeca dolaze sve dramatičniji izvještaji, piše Slobodna Dalmacija.

Posebno je teška situacija u kampu Al-Hol na sjeveroistoku ratom poharane zemlje. U beskrajnom nizu šatora ograđenih žičanom ogradom i u pravim pustinjskim uvjetima, već mjesecima živi više od 70 hiljada ljudi. Prema podacima UN-ovog ureda za koordinaciju humanitarnih napora, gotovo dvije trećine izbjeglica u kampu čine osobe mlađe od 18 godina, dok su 27 posto žene.

Državljani čak 62 zemlje

Humanitarna pomoć teško dolazi kao što je otežan i pristup pitkoj vodi i zdravstvenoj pomoći. Radimo zajedno sa svojim partnerima i donatorima kako bismo osigurali djeci neposrednu pomoć u spašavanju života – izjavio je nedavno nakon jednosedmičnog boravka u kampu Al-Hol Fran Equiza, predstavnik Agencije Ujedinjenih naroda za djecu u Siriji i odaslao apel cijelom svijetu:

Treba učiniti mnogo više kako bi se djeci nastavilo pružati osnovne usluge i zaštitu, uključujući reintegraciju u njihove mjesne zajednice i siguran povratak u njihove zemlje porijekla.

Sirijci i Iračani ogromna su većina u kampu, a nekih 15-ak posto su državljani trećih zemalja. Jedan od objavljenih izvještaja humanitarnih organizacija navodi da se radi o državljanima čak 62 zemlje.

Slobodna Dalmacija došla je do informacija da je među stanovnicima kampa i Dora Bilić, hrvatska državljanka koja je 2012. godine završila na teritoriju pod kontrolom ISIL-a. Posljednja informacija o njoj, koju je također objavila “Slobodna”, bila je iz februara ove godine, kada je 32-godišnja Zagrepčanka imotskih korijena viđena u Baguzu, selu na sirijsko-iračkoj granici, u to doba jedinom preostalom uporištu ISIL-ovaca.

Sve do sada se uopće, barem javno, nije znalo je li izvukla živu glavu iz okruženja kurdsko-arapskih snaga i stigla do nekog od kampova.

I tada smo informaciju dobili iz prve ruke, tačnije jedne bosansko-hercegovačke državljanke i posredovanjem njene porodice koja živi u susjednoj državi.

Dora i moja sestra nisu u istim kampovima u Sriji, ali redovno komuniciraju. Ona mi je i prenijela informaciju da je Dora u Al-Holu. Upoznale su se u Raki, gdje su im porodice živjele u blizini – rekla nam je sestra te bosanskohercegovačke državljanke.

S Dorom bi trebala biti i njena kćerkica, stara između pet i šest godina, koju je dobila u braku sa Senadom Avdićem Čađom. Upoznali su se nakon što je ona okončala školovanje u Londonu i završila u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči kod Brčkog, ubrzo vjenčali i prije sedam godina preko Sandžaka i Turske domogli se Sirije. U spomenutoj Raki Avdić je poginuo tokom jednog bombardiranja 2014. godine.

Dora Bilić nije jedina hrvatska državljanka koja je završila u ISIL-u. Prema izvještaju sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) za 2018. godinu, tamo je boravilo ukupno sedam osoba s hrvatskom putovnicom, od čega dva muškarca i pet žena. U izvještaju objavljenom u junu nije naveden njihov identitet, već tek da su obje muške osobe smrtno stradale u borbama na strani ISIL-a, dok se neke od žena nalaze u civilnim kampovima pod kontrolom kurdsko-arapskih snaga SDF u Siriji.

Za porodicu Bilić ovo je vrlo bolna tema i o njoj ne istupaju u javnosti. Nakon što se u februaru doznalo da je Dora živa, zatražili su pomoć hrvatske diplomatije.

Istovremeno traju napori na hiljade porodica u Europi i diljem svijeta kako bi se tzv. džihadističke nevjeste vratile u svoje matične države. Što zbog njihovog otpora, konfuzije u kampovima ili nejasnog stava vlasti, sve je do sada išlo jako sporo. A uvjeti u sirijskoj pustinji nisu nikakav saveznik, piše Slobodna Dalmacija.

Nevidljiva djeca

Uz kamp Al-Hol veže se i tužna priča o četvergodišnjoj Iman Alibašić. Njeni roditelji, brat te baka i djed poginuli su u Siriji, a nju je žena također porijeklom iz BiH sa sobom povela u kamp.

Članovi porodice u Sarajevu mjesecima ništa nisu znali, da bi se u jednom trenutku na društvenim mrežama pojavila slika uplakane djevojčice povrijeđenog lica iz Baguza. Baka je uvjerena da je to uprava Iman i od trenutka čini sve da bi do nje došla i izbavila je iz pakla Sirije.

Iman i na stotine sličnih mališana danas zovu – nevidljivom djecom, jer o njima upravitelji kampa nemaju niti najosnovnije informacije. Prema nekim podacima, još je četvero takve djece iz BiH, te još dvoje koje je jedna Bosanka rodila u braku s državljaninom Austrije.

Podignuta crna zastava

Prema pisanju Independenta, situacija u izbjegličkim kampovima u međuvremenu se počela radikalizirati. Objavili su i video na kojemu se vidi da je nedavno u dijelu kampa podignuta crna ISIL-ova zastava. Taj čin pozdravljala su okupljena djeca i žene, uzvikujući „baqiya“ – arapsku riječ za „preostala“, što se odnosi na ISIL-ov slogan „ostati i širiti se“.

Jedan džihadistički portal ranije je objavio navodni zapis iz istog kampa, gdje njegovi stanovnici izražavaju odanost vođi ISIL-a Abu Bakru al-Bagdadiju i pozivajući ga da ih “oslobodi”. Stražari su odmah intervenirali.