Nedjelja, 19 Maja, 2024
HomeVijestiPolitikaDodik: Vijeće ministara BiH za mjesec dana ili duboka kriza, o slanju...

Dodik: Vijeće ministara BiH za mjesec dana ili duboka kriza, o slanju ANP-a u NATO “nemam pojma”

Sporazum i principe koji su potpisani pročitati onako kako piše

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da će, ako bude političke volje, za 30 dana biti formiran novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te upozorio da će u suprotnom BiH ući u duboku krizu.

– Kad smo potpisivali principe, dogovorili smo da ćemo u narednih nekoliko dana pripremiti sve, od imenovanja kandidata u parlament, postoji parlamentarna većina. U parlamentu ima prostora da se to odugovlači, ali je SNSD-u, HDZ-u i SDA stalo da se nastavi evropski put, a za to nam treba da se formira Vijeće ministara – istakao je Dodik. 

Lider SNSD-a je za “Nezavisne novine” rekao da se nepotrebno dugo čekalo na dogovor o formiranju vlasti na nivou BiH, ističući kako SNSD nije nikoga uslovljavao, niti bilo šta problematizovao.  

On je podsjetio da je prvo formiran Predstavnički dom BiH, kada su počele blokade.

– Onda smo mi, kada smo vidjeli da SDA kalkuliše, blokirali rad Predstavničkog doma, a i jasan stav EU je pokazao da neki ne mogu nastaviti sa blokadama i da treba što prije formirati vlast na nivou institucija BiH. Evropski zvaničnici su podržali ovaj sporazum – kazao je Dodik.  

Na pitanje da li je tačna priča koja se pojavila u javnosti da će BiH poslati Godišnji plan za NATO, uključujući samo civilni aspekt, a ne i vojni, “kao što stoji u planu koji je već sačinjen”, Dodik je rekao da o tome nije ništa dogovarano, da treba sporazum i principe koji su potpisani pročitati onako kako piše.

– Nemam pojma. Ništa nismo dogovarali o tome. Volio bih da i vi kao ozbiljan novinar pročitate sporazum, odnosno principe koje smo potpisali onako kako piše. Vuk Karadžić je rekao: “Čitaj kao što je napisano” – dodao je Dodik.

Dodik je naglasio kako će se, nakon konstituiranja vlasti na nivou BiH, odnosno formiranja Vijeća ministara, intenzivirati evropski put BiH, za koji postoji konsenzus svih u BiH.

Na pitanje da li je SNSD s koalicionim partnerima odlučio ko će preuzeti dužnosti u Vijeću ministara, Dodik je rekao kako je ime kandidata za predsjedavajućeg odavno poznato (Zoran Tegeltija).

– Sada slijedi procedura, pa ćemo vidjeti. Kao koalicija ćemo, nakon imenovanja kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, koje će izvršiti Predsjedništvo BiH, ponovo razgovarati o učešću u strukturama na nivou BiH – naveo je Dodik.

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -