Petak, 24 Maja, 2024
HomeVijestiPolitikaDodik: Možda ću otkazati vanrednu sjednicu, očito je da se dvije politike...

Dodik: Možda ću otkazati vanrednu sjednicu, očito je da se dvije politike sukobljavaju

Stavovi države mogu biti samo oni koji su doneseni konsenzusom

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je potpuno nepotrebno i “nije fer da bilo ko od stranaca, pa bili to Amerikanci ili Britanci ili bilo ko drugi”, modelira karakter sjednice Predsjedništva BiH.

– To onda ne govori o suverenoj državi, nego o podaničkoj priči. Iz tog razloga nisam ni prihvatao da razgovaram na tu temu kada je riječ o Godišnjem nacionalnom planu sa bilo kim – rekao je Dodik za “Glas Srpske”. 

Govoreći o sastanku ambasadora SAD i Velike Britanije u BiH Erikom Nelsonom (Eric) i Metjuom Fildom (Matthew Field) sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Dodik je kazao kako je u redu ako je sastanak organizovan da ambasadori budu informirani.

– U BiH imamo određen broj funkcionera, pogotovo onih u Sarajevu, koji imaju podanički odnos prema strancima koji ide do toga da ih smatraju dijelom političke strukture u BiH. Ja ih ne smatram takvim, ali kao partnere u nekim poslovima saradnje sa zemljama koje predstavljaju ih prihvatam – naveo je Dodik.

On je poručio da stavovi BiH mogu da budu samo oni koji su doneseni konsenzusom.

– Konsenzus mora postojati, pogotovo o vojnim pitanjima. U tom pogledu ne može niko da favorizuje neko rješenje, osim da bude lično ohrabren ili obeshrabren – kaže Dodik.

Na pitanje da li postoji mogućnost da vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj bi trebalo da bude imenovan predsjedavajući Vijeća ministara bude otkazana s obzirom na stavove Komšića i člana Predsjedništva Šefika Džaferovića, Dodik je rekao kako Komšić komplikuje situaciju.

– Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati. Pred samo održavanje sjednice procijenit ću da li ću zadržati svoj prijedlog da vanredna sjednica bude održana – rekao je Dodik.  

Komentirajući pisanje pojedinih medija da bi prije sjednice Predsjedništva BiH mogao ponovo biti održan sastanak lidera stranaka, Dodik je rekao da za takav sastanak nije bilo nikakvih indicija, niti ima potrebe da bude održan. 

– Ukoliko inicijativa nekog od lidera bude, nije problem da se ponovo sastanemo, ali nikakve inicijative stranaca da sastanak bude održan neću prihvatiti – rekao je Dodik.

On je naveo i da će zbog opstrukcija u formiranju vlasti najviše trpjeti evropski put.

Prema Dodikovim riječima, “neko je odlučio da je važniji NATO put nego evropski put”.

– Očito je da se te dvije politike sada sukobljavaju u BiH i vidjet ćemo kako će se stvari odvijati do 5. septembra, dokle važi sporazum – rekao je Dodik.

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -