Nedjelja, 19 Maja, 2024
HomeVijestiPolitikaDodik: Dobro sam razumio Komšićevu poruku da svi koji nešto pokušaju završe...

Dodik: Dobro sam razumio Komšićevu poruku da svi koji nešto pokušaju završe u zatvoru ili pod zemljom

Neće se praviti nikakva avantura, ići će se polako, precizno, koristeći sva demokratska sredstva

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je veoma dobro razumio posljednju izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i da tako rade oni koji su ranije nešto oteli, pa sad to opljačkano brane.

Povodom Komšićeve izjave da će svako ko pokuša da otme nadležnosti od BiH završiti u Hagu ili pod zemljom, Dodik je pozvao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da pokaže gdje u Ustavu i u Dejtonskom sporazumu piše o tim nadležnostima za vojsku, pravosuđe.

Dodik je novinarima na Palama rekao da Komšić, zajedno s OHR-om, koji se stavio na njihovu stranu, tvrdi da on (Dodik) nešto prijeti. 

– A to što Komšić kaže da svi oni koji nešto pokušaju, kao što sam ja nešto najavio, završe u zatvoru ili pod zemljom, to nije nikakva prijetnja. Naravno, ja sam to veoma dobro razumio – poručio je Dodik.

On je ponovio da RS nema potrebu ni za kakvim avanturizmom i da će, sve što se bude radilo, raditi da se ojača izvorni Dejtonski mirovni sporazum.

– Naši potezi neće biti mimo Ustava i tražit ćemo da se afirmira ustavna struktura u BiH onako kako to tamo piše, a ne kako je to neko nasiljem nametao, a sada histeričnim izjavama Komšić pokušava da očuva ono što je oteto – rekao je Dodik i dodao da to ima svoju proceduru.

Prema njegovim riječima, u Narodnoj skupštini će biti predloženo na koji način treba da se to riješi.

– Razgovarat ćemo s faktorima u BiH i u prvoj fazi predložit ćemo im neke mjere za koje mislimo da treba da se dogovorimo – istakao je Dodik i ponovio da su strane za dogovor u BiH dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a nikakav zajednički nivo, nikakvo Predsjedništvo, Parlamentarna skupština ili Vijeće ministara – kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, to što je neko vještački to pokušao da nametne, dio je zablude.

Dodik je upitao prema kojoj logici, pravnoj ili ustavnoj ili demokratskoj, ako je neko nasiljem natjerao različite strukture vlasti da u nekom ranijem periodu daju saglasnost RS da se pristupi sporazumu o Oružanim snagama BiH, ne može sada izaći iz tog sporazuma. 

– Mi ćemo kao Skupština predložiti razgovore Parlamentu Federacije BiH i predložit ćemo ostalim konstitutivnim narodima da se razgovara. Mi ćemo predlagati povlačenje sporazuma o vojsci, sudu i tužilaštvu, indirektnim porezima i sve ono što su nametnuli visoki predstavnici i u to ne treba niko da sumnja – poručio je Dodik.

On je naglasio da se neće praviti nikakva avantura i da će se ići polako, precizno, koristeći sva demokratska sredstva.  

– Republika Srpska nema nikakvu potrebu za bilo kakvim avanturizmom. Učinit ćemo sve u okviru spoznaje da 10 mjeseci ne funkcioniraju organi vlasti na nivou BiH, a opet Republika Srpska funkcionira. Postavlja se onda logičko pitanje šta će nam ti zajednički organi kojih ionako nema, što bismo to birali kad postoje samo problemi od njih samih – rekao je Dodik. 

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -