Utorak, 16 Jula, 2024
HomeVijestiSvijetDetalji napada na hrvatske vojnike u Kabulu: ''Bombaš samoubojica zaletio se motociklom...''

Detalji napada na hrvatske vojnike u Kabulu: ”Bombaš samoubojica zaletio se motociklom…”

Na izvanrednoj MORH-ovoj konferenciji za medije brigadni general Krešo Tuškan otkrio je detalje napada u Afganistanu u kojem su ozlijeđena trojica hrvatskih vojinika.

Brigadni general Krešo Tuškan nakon napada na hrvatske vojnike u Afganistanu na izvanrednoj konferenciji za medije otkrio je detalje napada. Prema prvim izvješćima, u kolonu se na motociklu zabio bombaš samubojica. 

”U 8:44 prema lokalnom vremenu, 200 metara od kampa Lion došlo je do, prema izvješćima očevidaca, zalijetanja motocikla s navodnim bombašem samoubojicom i ozljeđivanja naših pripadnika”, rekao je general Tuškan te je dodao da su u 8:15 ujutro iz kampa Gibson krenuli na zadaću s pet neborbenih vozila – dvije Toyote i tri Mercedesa.

U svakom od vozila bila su tri pripadnika oružanih snaga, a u dva su vozila bili afganistanski prevoditelji koji s njima redovito idu na zadaće. Kolona je krenula od kampa Gibson prema aerodromu HKIA, gdje je bio plan da se dva vozila odvoje. Dva su se zadnja vozila odvojila i otišla u kamp HKIA pokupiti pravnog savjetnika i suradnika s kojima su trebali ići u kamp Lion, a tri su vozila nastavila put prema kampu Lion i u njih se zaletio motocikl.

Ozlijeđenima su najprije u pomoć pristigle afganistanske snage za brzu pomoć. Ubrzo su ozlijeđeni vojnici prebačeni u kamp KHIA, gdje su im hitnu pomoć pružile NATO-ove snage. Dvojica vojnika s težim ozijedama noge i glave prebačena su u Bagram u najvišu medicinsku ustanovu na području operacije. Treći vojnik s ozljedom ruke ostao je na kampu KHIA.

U tijeku su očevid i istraga koju provode afganistanske sigurnosne snage i specijalni tim NATO-a. ”Do završetka istrage nećemo imati sto posto jasnu situaciju. Naše snage u Afganistanu nastavljaju svoje zadaće uz pojačane mjere opreza. Dobili su upute da se jave svojim obiteljima”, rekao je general.

Tim hrvatskih specijalnih snaga ima 23 pripadnika. Smješteni su u kampu Gibson, a centralna je točka HKIA aerodrom u Kabulu. Ozlijeđena trojica pripadnika spacijalnih snaga Hrvatske vojske u Afganistanu djeluju u okviru specijalnih snaga NATO-a Special Operation Advisory Group. 

Teško ranjeni vojnik koji se nalazi u životnoj opasnosti rođen je 1992. godine i u vojsci je pet godina. Još je jedan od ranjenih vojnika isto godište i također je već pet godina u vojsci. Treći je rođen 1987. godine i u vojsci je 12 godina.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -