Subota, 27 Decembra, 2025
Organizacija vjencanja
HomeMagazinDesert od brusnica koji će oduševiti svaku proslavu

Desert od brusnica koji će oduševiti svaku proslavu

U prazničnom duhu!

Kraj godine donosi brojne proslave i okupljanja sa voljenim osobama. Bilo da slavite Božić, Novu godinu ili neki drugi poseban trenutak, jedno je sigurno: nije praznična trpeza bez slatkiša! Ako ste već pripremili pite i kolače, vrijeme je za malo osvježavajuće inovacije. Predstavljamo vam ukusan desert od brusnica koji će zadovoljiti sve vaše goste!

Zašto brusnice?

Brusnice su voće koje često zaboravljamo, ali su savršen izbor za slastice. Njihova kiselkasta nota savršeno se uklapa u slatke zalogaje, čineći ih idealnim za praznična okupljanja. Ovaj desert je lako pripremiti, a rezultat će vas oduševiti.

Priprema brzih brusnica

Sastojci:
– 3 1/4 šolje brašna
– 3/4 šolje šećera
– 1/2 šolje smešnog šećera
– 1 kašičica soli
– 1 kašičica praška za pecivo
– 1 kašičica cimeta
– 2 štapa + 3 kašike hladnog putera
– 1 veliko jaje
– 1 kašika vanilin ekstrakta
– 3 šolje brusnica (smrznutih ili svježih)
– 1/2 šolje šećera
– 2 kašičice kukuruznog škroba
– 1 kašika soka od narandže
– rendana kora 1 narandže
– 1 šolja šećera u prahu
– 2 kašike soka od narandže
– 1/4 kašičice narandžastog ulja ili ekstrakta

Koraci do slasnog deserta

1. U velikoj zdjeli pomešajte sve suhe sastojke za shortbread koru. Narežite hladni puter na male kockice i dodajte ga u suhe sastojke. Miješajte dok smjesa ne postane slična grubom brašnu.

2. Umutite jaje sa vanilijom i dodajte u smjesu. Ne morate miješati do kraja – komadići suhog brašna su u redu.

3. Podijelite smjesu na pola. Jednu polovinu pomešajte sa bademima i zobenim pahuljicama, a drugu stavite sa strane.

4. Obložite pleh veličine 9×13 inča papirom za pečenje i lagano ga premažite.

5. Ravnomjerno rasporedite shortbread koru po plehu i dobro pritisnite.

6. U drugoj zdjeli pomiješajte brusnice sa šećerom, škrobom, sokom i ribanom korom narandže. Rasporedite po shortbread kori.

7. Na kraju, smjesu koju ste sačuvali pospite po brusnicama.

8. Pecite 1 sat na 175°C, povremeno prevrćući pleh.

9. Za glazuru, pomiješajte šećer u prahu, sok i narandžasto ulje dok ne dobijete glatku smjesu.

10. Kada se desert ohladi, prelijte ga glazurom i isjecite na kvadrate.

Savjeti od profesionalca

– Ne previše miješati tijesto; neka izgleda nedovršeno. To je znak da gluten nije previše obrađen.
– Koristite hladan puter za shortbread; to će osigurati da vaša kora bude savršeno hrskava.
– Ne pripremajte smjesu od brusnica previše unaprijed kako bi izbjegli prekomjernu tečnost u desertu.

Osvježite svoje praznične specijalitete!

Ovaj desert od brusnica je savršen izbor koji će obogatiti vašu prazničnu trpezu. Sa svojim divnim ukusom i zanosnim izgledom, nećete pogriješiti kada ga poslužite. Pripremite više ovakvih slastica i obradite svoje domaćinstvo sa raznovrsnim desertima!

Za više sjajnih recepata i kulinarskih učenja, istražite Institute of Culinary Education u Los Angelesu i New Yorku. Posjetite njihovu web stranicu kako biste saznali više o upisu!

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -