Dajana Dangubić koja je nedavno napadnuta u Banjoj Luci stupila u bračne vode u SAD-u

Dvadesetdevetogodišnja Dajana Dangubić, potporučnica Oružanih snaga BiH, koja je nedavno napadnuta u Banjoj Luci stupila je u bračne vode prije nekoliko dana u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

0
86

Nikada nisu saopćeni motivi napada na ovu hrabru vojnikinju, ali se špekulisalo da je napadnuta “zbog kratke kose”. Ipak, nezvanično je Dajana napadnuta zbog svoje seksualne orijentacije.

“Nije ni bitan napad. Evo, ne boli, prošlo je. Udarim se ja na treningu sto puta gore. Bitno je gdje živimo. Bitno je ko sjedi u fotelji ‘zakona’. Bitno je što ovo sutra može biti svako od nas”, napisala je nakon napada Dangubić.

Zbog zakonske nemogućnosti da ozvaniči svoju homoseksualnu vezu u BiH, Dajana je prije nekoliko dana stupila u bračne vode u New Yorku, jer je od 2015. godine na cijeloj teritoriji SAD-a legaliziran istospolni brak.

Dajana je vijest o stupanju u brak u New Yorku objavila na svom Instagram profilu.

Podsjetimo, u FBiH je prošle godine pokrenuta inicijativa da se donese zakon o istospolnim brakovima. Rezultat ove inicijative zapravo su žalbe na osnovu kojih je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova upoznato o problemima koji su se pojavili u praksi, a koji se odnose na istospolne zajednice i upise u matičnu evidenciju.