Nedjelja, 17 Augusta, 2025
Organizacija vjencanja
HomeMagazinDa li restorani namjerno nedovoljno pečen stejk?

Da li restorani namjerno nedovoljno pečen stejk?

U potrazi za savršenim zalogajem

Mnogi ljubitelji stejkova doživjeli su razočaranje prilikom posjete restoranu, naručujući svoju omiljenu vrstu mesa, samo da bi se susreli s dejasnijim tonom crvene boje nego što su očekivali. Da li je nedovoljno pečen stejk posljedica greške kuhinje ili možda nešto drugo?

Greška ili trend?

Prema izvještajima iz New York Post-a, neki kuhari svjesno servisuju stejkove na nižoj temperaturi nego što su naručeni. Naime, stejkovi naručeni kao “medium-rare” (temperatura između 130°F i 135°F) često se poslužuju na temperaturi “rare” (oko 120°F do 125°F). Ovo ponašanje počelo je izazivati pažnju i sumnju. Zašto bi restoran rizikovao da gubi mušterije?

Strategija ili neodgovornost?

Iako se može činiti da bi restorani htjeli izbjeći nezadovoljne goste, nedovoljno pečen stejk može se spasiti, dok se preko pečen stejk mora baciti. U skupim steakhouse restoranima, gdje cijene stejkova variraju od 50$ do 150$, bacanje premium mesa može ozbiljno utjecati na profit. Ova praksa može urediti „osiguranje” protiv izbirljivih gostiju.

Kako osigurati savršen stejk?

Za sve vas koji ne žele biti žrtve ovakvih strategija, postoji neki način da si olakšate proces. Kada sljedeći put naručujete stejk, umjesto da kažete “medium-rare”, pokušajte s “medium-rare-plus”. Ova oznaka jasno pokazuje kuharu da želite da se stejk malo duže peče, što će rezultirati sočnijim i ukusnijim zalogajem.

Zaključak

Na kraju, važno je da uživate u svom obroku onako kako vi to želite. Budite pametni prilikom naručivanja i možda ćete sljedeći put dobiti onaj savršeni stejk koji ste oduvijek tražili.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -