Petak, 24 Maja, 2024
HomeVijestiPolitikaCvijanović o Izetbegoviću: Ko je on i što bi postavljao uvjete nekome...

Cvijanović o Izetbegoviću: Ko je on i što bi postavljao uvjete nekome iz RS?

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da predsjednik SDA Bakir Izetbegović ne može da postavlja uvjete i bira ko će iz Republike Srpske ući u vlast na nivou BiH.

Cvijanović je poručila da Izetbegović ne može određivati kakva treba da bude volja birača u RS i koga će oni birati, navevši da se on pretvara da može da odlučuje o tome ko će biti njegov partner. 

– Pogrešna je procjena da SNSD umire od želje da uđe u vlast. Savez nezavisnih socijaldemokrata smatra da, u skladu s izbornim rezultatima,  treba da uđe u vlast, ali to ne znači da ulazi u vlast pošto-poto i da prihvata uvjete koje ispostavlja Izetbegović. Ko je on i što bi on postavljao uvjete nekome iz RS ko će da uđe u vlast – rekla je predsjednica RS.

Podsjetila je da je to Izetbegović uradio nakon općih izbora 2014. godine te da to može da se desi jednom. 

– Sada je ta politika ogoljena. Kada se to desi drugi put, to, onda, otkriva namjeru i pokazuje način rada. To je njegov način rada, ali mi ga ne prihvatamo. Nećemo da nam on diktira ko su naši politički predstavnici, jer BiH nije jedinstvena izborna jedinica za bilo koju funkciju – rekla je Cvijanović i dodala:

– Neko ko je izabran u Federaciji BiH, nema ništa s RS i ne može da govori ko će biti u vlasti iz RS. Oni bi da biraju onoga ko nema izborni i institucionalni kapacitet, jer vole diskonekciju između nivoa BiH i RS i ne žele da tu bude ista vlast. Izetbegović želi da nema te koordinacije, ali mi to ne prihvatamo.

Potpredsjednica SNSD-a naglasila je da uvijek ima rezervu prema političkom Sarajevu i da je znala da će biti raznih natezanja u vezi s nečim što je trebalo da postane formalni političko-tehnički proces. 

– Savez nezavisnih socijaldemokrata ušao je u pregovore, matematika postoji, dolazi red da Srbin bude imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara, odabran je čovjek koji je prijedlog SNSD-a kao najveće partije, imamo koalicione partnere iz RS s kojima bismo učestvovali u dijelu koji pripada RS i tu je sve jasno.

Dio s kojim nisam saglasna jeste igranka koja je počela zato što su oni nasavjetovani da postave određene uvjete. Sarajevo u tome griješi i pogrešna je procjena da ćemo pristati na nešto što oni uporno traže – kaže Cvijanović za RTRS.

SourceAvaz
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -