Nedjelja, 19 Maja, 2024
HomeVijestiPolitikaĆudić: Oni koji su se pridružili koaliciji SDA-HDZ pristali su i na...

Ćudić: Oni koji su se pridružili koaliciji SDA-HDZ pristali su i na opasne odluke

Predsjednica Kluba Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sabina Ćudić u razgovoru za Klix.ba je izjavila da je na posljednjoj sjednici ovog doma demonstrirana politička neozbiljnost, što, prema njenom mišljenju, ne obećava funkcionalnu i ozbiljnu vlast u ovom mandatu.

“Sam izbor novog rukovodstva trajao je satima, praćen pauzama, hitnim sjednicama komisija i konfuzijom unutar nove većine. Tako je, na primjer, ujutro, na Komisiji za izbor i imenovanje, DF podržao HDZ-ovog kandidata iz reda hrvatskog naroda, gospodina Boškovića, njihov glas je bio presudan, da bi sat vremena kasnije tu podršku povukli. Za člana rukovodstva iz reda srpskog naroda DF je naknadno predložio još jednog zastupnika HDZ-a, Gorana Opsenicu, što je on odbio. Na ad hoc sjednici kolegija, nažalost, izglasana je i vanredna sjednica Predstavničkog doma na kojoj se u kasnim večernjim satima bez mogućnosti neophodne prethodne analize materijala razmatrao status niza javnih kompanija kao što su Aluminij i Agrokor”, kazala je Ćudić. 

Upitana šta misli o novoj parlamentarnoj većini odnosno podršci koaliciji SDA-HDZ-koju pružaju DF i SBB, Ćudić je kazala da je to legitimno pravo tih stranaka. 

“Naravno, njihovi birači će uskoro donijeti konačni sud o tome da li su im uvjerljiva pravdanja ovih stranaka za svoj slalomski spust ideološki oscilirajući s lijeva na desno. Moj stav je bio i ostao isti – država se niti gradi niti spašava s onima koji je sistemski urušavaju, posebno ne u koalicijama gdje ove stranke imaju apsolutno dominantnu ulogu. Promatrajući kolege i kolegice u Parlamentu koji su se odlučili za koaliciju s HDZ-om i SDA ne mogu da ne primijetim da nisu niti jednom bili kamen spoticanja opasnim odlukama ovih stranaka. Žao mi je što su pristali na takav položaj. Naša stranka konzistentno ostaje iza svojih donesenih odluka o nekoaliranju s ovim strankama i na takav način”, naglasila je Ćudić.

Budući da je sjednicu obilježio i dosta oštar odgovor Fadila Novalića na njeno pitanje u vezi s porodiljskim fondom te da je premijer FBiH između ostalog naveo da je njen amandman bio “brutalno neozbiljan“ upitali smo je za komentar.

“Činjenica da je Novalić u svom izlaganju promašio traženi iznos mog amandmana za preko tri miliona maraka te iznio potpuno pogrešne navode o predviđenim iznosima za nezaposlene porodilje potvrđuje ono što sam i ranije sa sigurnošću tvrdila – Novalić amandman o primanjima nezaposlenih porodilja u FBiH nikada nije ni pročitao. A i kako bi kada je 87 amandmana odbio u 10 minuta. Bahato obraćanje i neistine koje iznosi premijer, šamar su prije svega svim porodiljama i porodicama koje žive u Federaciji, jedinoj administrativnoj jedinici u čitavoj Evropi koja nije regulisala status porodilja. Ipak, u jednom se potpuno slažem s Novalićem, tačnije zadnjom rečenicom njegovog izlaganja, gdje kaže da status porodilja u FBiH ‘treba rješavati neka nova garnitura’, a ne on. Napokon je priznao da ga pitanje nataliteta, ekonomskog i društvenog opstanka u entitetu čiji je premijer, ne interesuje. Zato, složit ćemo se, vrijeme je za ‘novu garnituru”, kazala je Ćudić.

Odgovarajući na pitanje da li se može očuvati trenutni sastav Vlade Kantona Sarajevo uzme li se u obzir da je čine i DF i SBB, stranke koje su potpisale sporazum sa SDA, Ćudić je rekla da Vlada KS timski radi i odluke, s kojima se s velikom većinom slaže i smatra ih važnim, donosi jednoglasno. 

“Do sada nije bilo prostora za sumnju u njen opstanak. S obzirom na kvalitet njenog rada, ako se desi da neko od članova šestorke krene u rušenje vlade, uradit će to na ogromnu štetu građana ali i na svoju izbornu štetu već na narednim izborima. Vjerujem da su toga svjesni”, zaključila je naša sagovornica.


- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -