Cijena ponovo nafte raste, kupci izbjegavaju rusku naftu

0
110

Cijena nafte porasla je u srijedu, pošto su trgovci kupili nerusku naftu. Povećavajući šanse za daljnji rast cijena u predvorjima Velike Britanije.

Nafta Brent – globalna referentna vrijednost za cijene nafte – premašila je 113 dolara po barelu, što je najviši nivo od juna 2014.

Trgovci se bore da prodaju rusku naftu, čak i uz popust, zbog novih poteškoća u isporuci i plaćanju usred njene invazije na Ukrajinu.

Cijene plina su se također udvostručile, što bi moglo dovesti do računa za energiju.

Skoro 70% ruskog izvoza sirove nafte nema kupca prema konsultantskoj kompaniji Energy Aspects sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

U utorak je trgovac naftom Trafigura ponudio rusku sirovu naftu sa rekordnim popustom od 18,60 dolara po barelu ispod tržišne stope za Brent. Nije mogao pronaći kupca voljnog da preuzme rizik.

Amrita Sen, njen osnivački partner, rekla je za BBC World Service da su kupci zabrinuti da bi mogli naići na sankcije Zapada. I da “advokati provlače jezik” novih pravila.

RAC je rekao da će, ako se održi viša cijena nafte, troškovi punjenja automobila u Velikoj Britaniji s tim porasti.

„Iznenadni skok cijene nafte od 10 dolara vjerovatno će dovesti prosječnu cijenu benzina na 155 penija za litar, a dizela na 160 funti. Posebno zato što izgleda da ova cijena nije samo trzavica uzrokovana SAD i saveznicima. Koji su odlučili smanjiti u strateške rezerve nafte.

“Ako nafta ostane na ovom nivou, put do prosječne cijene bezolovnog proizvoda od 155 penija može biti prebrz.” rekao je portparol RAC goriva Simon Williams.

Prosječna cijena benzina u predvorjima Velike Britanije u utorak je bila 151,6 penija po litri, prema RAC-u.

I nafta Brent i nafta WTI danas se trguju više od 8% više, dijelom podstaknute potražnjom za

Kapacitet cijene energije

Računi za gas i struju za domaćinstva bi trebali porasti nakon što se godišnja gornja cijena energije poveća na 1.971 funtu u aprilu. Porast veleprodajnih cijena usred rata u Ukrajini može značiti da će se gornja granica do kraja godine povećati na 3.000 funti.

“Veleprodajne cijene čine između 40-50% računa domaćinstava”, rekao je nezavisni energetski analitičar David Cox. “Ako ove visoke cijene ostanu oko 400 penija po termo, mogli bismo vidjeti da se gornja granica približi £3.000 godišnje, što je zastrašujuće.”

Energetski analitičari iz Cornwall Insightsa također su predvidjeli skok gornje granice cijene energije u oktobru. A na osnovu previranja u evropskim veleprodajnim cijenama gasa, na preko 2.900 funti.

Više cijene nafte i roba pomogle su londonskoj berzi da zaustavi opadajući trend na globalnim tržištima. Pri čemu su cijene dionica kompanija povezanih s robom rasle dok je ukrajinska kriza raspirila strahove o nestašici ponude.

FTSE 100 je porastao 0,6%, podstaknut akcijama Shell-a i BP-a, za 4,7%, odnosno 4,2%.

Na Wall Streetu, indeksi Dow Jones, Nasdaq i S&P 500 su svi otvorili trgovanje u porastu, između 0,7% i 0,9% respektivno.

U međuvremenu, cijena američke nafte – West Texas Intermediate sirove nafte – porasla je na skoro 109,78 dolara po barelu.

Nafta i gas i dalje pritiču iz Rusije – ali postoji duboka zabrinutost da bi se situacija mogla promijeniti – bilo zbog daljeg pooštravanja sankcija. Ili zato što Rusija sama odlučuje da ograniči isporuke. 

Dakle, cijene rastu.

Odluka članova Međunarodne energetske agencije da ispuste 60 miliona barela hitnih rezervi nafte nije učinila malo da se situacija smiri. Ako ništa drugo, komentari čelnika agencije da je globalna energetska sigurnost ugrožena dodatno su unervozili trgovce.

U međuvremenu, veleprodajne cijene gasa u Velikoj Britaniji i Evropi opasno su se približile rekordnim nivoima zabilježenim u decembru. Evropa dobija 40% svog gasa iz Rusije i postoji duboka zabrinutost oko toga šta bi se desilo ako bi te isporuke bile ugušene.

U ovom trenutku, visoke cijene idu u prilog Rusiji – ona zarađuje milijarde u vrijeme kada je njena ekonomija stisnuta. Iako je zbog toga malo vjerovatno da će Moskva smanjiti isporuke, ništa se ne može isključiti.

Ako bi u međuvremenu evropske nacije ograničile uvoz nafte ili gasa, uticaj njenih sankcija bi se dramatično povećao. Ali to bi takođe izazvalo ozbiljnu ekonomsku bol za same te zemlje.

‘nema razlike’

Zemlje članice IEA, predvođene Sjedinjenim Državama, juče su pristale da puste 60 miliona barela zaliha za hitne slučajeve. Ali se činilo da je to imalo ograničen uticaj na cene.

Prodaja rezervi nafte za hitne slučajeve nije dovoljna da se pokrije nedostatak ponude uzrokovan ruskom invazijom na Ukrajinu ili spriječi rast cijena. Kažu analitičari Goldman Sachsa.

Investicioni direktor AJ Bell-a Russ Mold rekao je da taj potez neće “napraviti nikakvu trajnu razliku” u cijenama.

“Rusija kontroliše šestinu svjetskog gasa i desetinu svoje nafte. Te brojke su manje od 60 miliona barela i industrijski kupci, ili finansijski špekulanti. Fokusirat će se na te brojke i kuda ta opskrba ide.

“Zapad i dalje kupuje ruske ponude, a Rusija ih i dalje obezbjeđuje. Ali to bi se moglo promijeniti kako se odnosi dalje pogoršavaju”, dodao je Mold.

Ruski izvoz nafte čini oko 8% globalne ponude.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), Rusija i saveznici, grupa poznata kao OPEC+, sastala se u srijedu i dogovorila da se drži svoje stalne politike povećanja ponude za 400.000 barela dnevno u aprilu.

ExxonMobil je u utorak rekao da će prodati svoje udjele u ruskim naftnim i plinskim operacijama kao rezultat invazije Moskve na Ukrajinu. Shell i BP su također dali slične najave.