Nedjelja, 19 Maja, 2024
HomeCrna HronikaBh. kriminalci "prljaju ruke" za "škaljarce" i "kavčane"

Bh. kriminalci “prljaju ruke” za “škaljarce” i “kavčane”

Njihov petogodišnji rat do istrebljenja ne jenjava, a u prilog tome ide činjenica da iza sebe imaju 30 ubijenih kriminalaca l Bosance ne treba potcijeniti, kaže Nicović

U nedavnoj akciji „Viza“ zeničke policije u kojoj su pohapšeni Denis Šišić, Senad Dervišević i Kristijan Miljević i pronađeni lažni pasoši i droga, podebljana je sumnja koliko su bh. državljani duboko infiltrirani u zloglasne crnogorske klanove, „škaljarski“ i „kavački“.

Osumnjičenima je određen i pritvor, a jučer je u Lukavici uhapšen još jedan član njihove ekipe Zeničanin Emir Ajdinović. Petogodišnji rat klanova do istrebljenja ne jenjava, a u prilog tome ide činjenica da iza sebe imaju 30 ubijenih kriminalaca, desetine ranjenih, bezbroj bombaških napada…

Dobra zarada

Izvor blizak istrazi pojašnjava nam da vođe klanova uvijek imaju ljude, odnosno vojnike i tjelohranitelje koji će, uz dobru nagradu, preuzeti odgovornost i krivicu na sebe, posebno kada su u pitanju oružje i droga, što pokazuje posljednja akcija policije u Zenici.

Isti izvor nam otkriva da vođe teško padaju, jer ne prljaju ruke, a ljudima koje angažiraju za svoje poslove uglavnom budu ponuđene velike sume novca koje oni teško odbijaju.

Marko Nicović, član Svjetske asocijacije šefova policija, kaže da nemilosrdni Crnogorci haraju Albanijom, Hrvatskom i Srbijom, te da nisu zaobišli ni BiH, gdje je njihov utjecaj ogroman.Ne možemo izostaviti ni Bar, Nikšić, Podgoricu… Pa to je prava mafija, u suštini cijeli region je na njihovom udaru. Imali smo nedavno dobar primjer njihove snage i utjecaja ne samo u Evropi nego i Americi, kada je na brodu “MSC Gajan” usidrenom u Filadelfiji pronađeno oko 40 tona kokaina – rekao je Nicović.

Policijske metode

Zašto su im u fokusu Bosanci? Naš sagovornik tvrdi da je već četiri do pet godina unazad BiH tranzitna zemlja ne samo za trgovinu drogom nego i za svaku drugu vrstu kriminala.

Bosance ne treba potcijeniti. U evropskim mafijama i južnoameričkim kartelima zauzeli su značajne uloge. To su uglavnom osobe koje su u nedostatku novca i posla otišli u inozemstvo, gdje su se povezale s određenim ljudima i za novac odrađivale poslove svojim šefovima – kazao je Nicović.

Sigurnosne službe pravile su analize klanova, kako bi im stale ukraj. Prema nepisanom pravilu, za likvidacije konkurencije angažiraju profesionalne ubice. Da bi se došlo do naručioca, treba uhapsiti egzekutora.

Međutim, profesionalni ubica za sobom ne ostavlja tragove pa su tako istražitelji u začaranom krugu. U brutalnim obračunima koriste sve što im dođe pod ruku, eksploziv, bombe, automatske puške, pištolje s prigušivačima, snajpere…

Rat do istrijebljenja

Zvicer, Kašćelan i Božović

Slobodan Kašćelan (55) je označen kao vođa „kavačkog klana“. Široj javnosti postao je poznat nakon neuspjelog atentata u ljeto 2016. godine u Novom Sadu. On je nakon pokušaja atentata, navodno, obećao da će izbrisati sa zemlje sve „škaljarce“.

Osim njega, kao jedan od vođa klana spominje se i Radoje Zvicer. On se, navodno, krije pod lažnim imenom i s lažnom ličnom kartom na ime Josipa Babića, državljanina Bosne i Hercegovine.

Kao član „kavačkog klana“ navodi se i Igor Božović, desna ruka Slobodana Kašćelana. Nakon što je pušten iz podgoričkog zatvora, gdje je bio zbog šverca kokaina iz Južne Amerike, izbjegao je istragu u drugim predmetima i pobjegao iz Crne Gore.Kao član „kavačkog klana“ navodi se i Igor Božović, desna ruka Slobodana Kašćelana. Nakon što je pušten iz podgoričkog zatvora, gdje je bio zbog šverca kokaina iz Južne Amerike, izbjegao je istragu u drugim predmetima i pobjegao iz Crne Gore.

Pokušavali da ubiju policajce

Dedović i Vukotić

Jovana i Igora Vukotića, čiji je otac Veselin svirepo ubijen, i Igora Dedovića sigurnosne službe označile su kao vođe „škaljarskog klana“. Igor je, navodno, u bijegu, dok se Jovan nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Srbiji, nakon što je prošle godine uhapšen u turskom ljetovalištu s falsificiranim pasošem. Policija Crne Gore braću Vukotić traži zbog pokušaja ubistva dvojice pripadnika „kavačkog klana“, Miloša Radonjića i Vojina Stupara, a Igora traže i zbog postupka koji se vodi zbog pokušaja likvidacije policijskih funkcionera.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -