Utorak, 18 Juna, 2024
HomeAktuelnoBerin Tuzlić i "Fazonator": Satira i Humor za Globalnu Publiku

Berin Tuzlić i “Fazonator”: Satira i Humor za Globalnu Publiku

Berin Tuzlić je bosanskohercegovački animator i režiser koji aktivno djeluje na svjetskoj i domaćoj likovnoj sceni. Kako ga je neko opisao, pravi je renesansni čovjek modernog doba: muzičar, animator i strip autor. Takođe je predavač na kineskom Jilin institutu za animaciju.

Njegov “Fazonator” doživio je izuzetnu popularnost, inspirisan vremenima u kojima živimo. Osim kao print izdanje, “Fazonator” se može naći i u elektronskoj formi na stranici [www.fazonator.com](http://www.fazonator.com). Također, Fazonatora možete pratiti i na njegovom [YouTube kanalu] https://bit.ly/3XnY7RU

Kao “fazonator”, on oblikuje mišljenje na komičan i ironičan način, reflektujući društvo u kojem živimo – globalno.

Njegov strip “Fazonator” koristi univerzalni humor koji je primjenjiv i razumljiv svugdje u svijetu. Tematski aktuelan, a crtežom humoristično privlačan, “Fazonator” se pojavio u raznim formama – kao web strip, kao print izdanje, i kao crtani filmovi na YouTube kanalu.

– Fazonatori smo sigurno svi mi koji živimo u BiH, pa i šire, a posebno u Sarajevu koje je pretrpjelo mnoge promjene. Da bismo preživjeli i doživjeli 21. vijek, morali smo postati fazonatori, nadam se da ćemo ga i nadživjeti. Naravno, uz različite devijacije, pozitivne i negativne, ali prije svega smiješne, jer da nije tako, crkli bismo ko psi – kaže Tuzlić. Fazonator na ironičan, ponekad sarkastičan i satiričan način komentariše svijet oko sebe. Njegovi komentari su surovi realizam, kritički osvrt na stvarnost u kojoj živimo, što je više nego potrebno da bismo razbili barijere lažnog sistema vrijednosti kojeg čvrsto drže državne strukture i ne dopuštaju razvoj nečega što bi ih marginalizovalo, jer znanje je moć – dodao je Tuzlić.

Strip “Fazonator” priča priču o opuštenosti i dobronamjernosti obojenoj humorom urbanog čovjeka širom svijeta, što mu je donijelo mnoge čitaoce i sa drugih govornih područja, jer komunicira i na engleskom jeziku. Novo print izdanje “Fazonatora”, pod nazivom “Svjedok ludila”, sadrži 350 stranica i preko 700 novih strip fazona. Stripove Berina Tuzlića možete kupiti i na [web shopu](https://bit.ly/3Rnbkqp).

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -