Srijeda, 19 Juna, 2024
HomeFitnessBenefiti u dodavanju proteina u doručak za veću sitost i zadovoljstvo

Benefiti u dodavanju proteina u doručak za veću sitost i zadovoljstvo

Protein ili ugljikohidrati? To je pitanje koje se često postavlja kada razmišljamo o svom doručku. Sasvim je prirodno jesti hranu bogatu ugljikohidratima, jer nam oni daju brz poticaj energije. Međutim, oni se brzo svare i ostavljaju nas gladnima vrlo brzo nakon obroka.

Sa druge strane, dodavanje proteina u doručak može donijeti razne benefite. Jedenje proteina može povećati osjećaj sitosti i zadovoljstva. Proteini su ključni za građenje stanica, organa i mišića, te je važno osigurati dovoljno proteina za optimalno zdravlje tijela.

“Količina proteina koju unosimo treba biti ravnomjerno raspoređena tokom dana, kako bi zadovoljili potrebe našeg tijela”, kaže Patricia Kolesa, osnivačica Dietitian Disha LLC.

Uz to, proteini se sporije svare od ugljikohidrata, što znači da će nas duže držati sitima i zadovoljnima. “Namirnice bogate proteinima za doručak zahtijevaju više vremena za probavu, što rezultira duljim osjećajem punoće i zadovoljstva”, objašnjava Catherine Kranatz, vlasnica Nutrition Educationa RD.

Studije su također pokazale da konzumacija proteina za doručak može pomoći u regulaciji šećera u krvi. Smanjenjem skokova šećera u krvi nakon obroka može se smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Dakle, ako želite da vam doručak traje duže i da budete zadovoljni i siti, razmotrite dodavanje proteina u svoj obrok. Odabir namirnica koje su bogate proteinima, poput jaja, jogurta ili orašastih plodova, može vam pomoći da započnete dan na pravi način.

Proteini su ključni za naše zdravlje, ne samo za osjećaj sitosti, već i za opću dobrobit našeg tijela. Uz zdravu i uravnoteženu prehranu, koja uključuje dovoljno proteina, moći ćete postići svoje ciljeve održavanja zdrave težine i dugoročnog zdravlja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -