Srijeda, 8 Maja, 2024
HomeGastro KutakBavarska verzija krompir salate – osvježite svoje obroke uz jednostavan recept

Bavarska verzija krompir salate – osvježite svoje obroke uz jednostavan recept

Svi znaju za klasičnu krompir salatu koja je kod nas često prilog uz ribu, ali ukoliko želite da malo osvježite tradicionalan način pripreme, možete pokušati sa bavarskom verzijom.

Sastojci:
– 1 kg krompira
– 2 luka
– 100 ml povrtnog temeljca
– 6 kašika bijelog vinskog octa
– 5 rotkvica
– pola krastavca
– 1 kašičica svježeg vlasca
– 6 kašika maslinovog ulja
– 1 kašičica senfa
– 1 prstohvat soli i bibera

Priprema:
1. Krompire operite i u velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu. Dodajte krompir u kori i kuhajte poklopljeno na srednje jakoj vatri oko 25 minuta.
2. Ocijedite i ogulite krompire kad se malo prohlade jer biste se mogli opeći dok su još vrući.
3. Narežite oguljene krompire i dodajte na trakice narezan luk te dobro promiješajte. U malom loncu zakuhajte supu s pola količine octa i prelijte preko krompira.
4. Ostavite da odstoji oko 30 minuta. Za to vrijeme pomiješajte preostalu količinu octa s uljem, senfom, soli i biberom.
5. Krompirima dodajte narezani krastavac i rotkvice, sitno nasjeckan vlasac te pomiješajte s umakom. Začinite po ukusu soli i biberom. Ohladite prije posluživanja.

Bavarska verzija krompir salate je odličan način da osvježite svoje obroke. Ova salata je posebno ukusna kada se servira uz ribu, ali može biti i samostalno jelo. Ima bogat i osvježavajući okus, a priprema je veoma jednostavna.

Osim toga, ova salata je veoma hranjiva i bogata vitaminima i mineralima. Krompir je odličan izvor ugljenih hidrata, dok rotkvice i krastavci dodaju svježinu i hrskavost. Senf i vlasac daju poseban šmek ovoj salati.

Ukratko, bavarska verzija krompir salate je idealno jelo za tople ljetne dane. Probajte ovaj jednostavan recept i uživajte u ukusnoj, osvježavajućoj salati. Vaši obroci nikada više neće biti isti!

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -