Baklava – Simbol Tradicije i Svečanosti
Baklava, kraljica kolača, je tradicionalna poslastica koja osvaja srca svojim bogatim slojevima hrskavih jufki, punjenjem od oraha te obilnom agdom. Ova slatka poslastica simbolizira tradiciju, svečanosti i razne sretne povode. Svaki zalogaj je harmonija slatkog i orašastog okusa, očaravajući i zadovoljavajući sva nepca.
Sastojci:
- 1 kg jufki
- 1 kg oraha
- Zdjelica tirita (mrvice od brašna, putera i žumanceta)
- 250 g putera
- 100 ml ulja
Priprema:
- Rastopiti puter sa uljem.
- Pomastiti tepsiju.
- Redati jufke u tepsiju tako da svaku pomastite rastopljenim puterom koji smo prethodno procijedili i izdvojili mliječni dio.Ja sam u jednoj turskoj prodavnici našla divne jufke koje su dosta tanke i složila sam ih 6 u prvom sloju baklave. Šestu jufku posuti orasima, izmješanim sa tiritom.
- Zatim slagati po 3 jufke pa orasi. Naravno, i dalje se svaka jufka mora pomastiti. Slažemo dok ne potrošimo sastojke. Meni je od 2 pakovanja jufki ostalo malo.
- Kad ste složili zadnju jufku, izrežite baklavu. Ja koristim linijar upravo za tu svrhu, tako da moje baklavice budu sve iste i imaju divan oblik.
- Kad smo izrezali baklavu, uzmemo jednu cijelu jufku i pokrijemo baklavu. Staviti da se peče. Prvo pečemo 10-tak minuta na 200 stepeni, zatim smanjimo i pečemo još 50 minuta na temperaturi 150 stepeni.
U međuvremenu, pripremimo agdu od:
- 0.5 kg šećera
- 1L vode
- Sok od pola limuna
- Dobro promiješati da se šećer otopi kako bismo dobili lijepu i bistru agdu. Ako se šećer ne rastopi može se desiti da, kad se stavi na šporet, zagori šećer koji je pao na dno.
- Kada prokuha, dodati sok od pola limuna i kuhati još 7 minuta.
Završni Koraci:
- Kada je baklava pečena, skinemo zaštitnu koru i zalijemo je prohlađenom agdom.
- Ostaviti da upije i služiti naredni dan.
Prijatno!
Pogledajte na ovom videu,korak po korak, kako smo spremili ovu baklavu!