Petak, 22 Novembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeGastroU susret Bajramu: Napravite Baklavu, Kraljicu Tradicionalnih Kolača!

U susret Bajramu: Napravite Baklavu, Kraljicu Tradicionalnih Kolača!

Baklava – Simbol Tradicije i Svečanosti

Baklava, kraljica kolača, je tradicionalna poslastica koja osvaja srca svojim bogatim slojevima hrskavih jufki, punjenjem od oraha te obilnom agdom. Ova slatka poslastica simbolizira tradiciju, svečanosti i razne sretne povode. Svaki zalogaj je harmonija slatkog i orašastog okusa, očaravajući i zadovoljavajući sva nepca.

Sastojci:

  • 1 kg jufki
  • 1 kg oraha
  • Zdjelica tirita (mrvice od brašna, putera i žumanceta)
  • 250 g putera
  • 100 ml ulja

Priprema:

  1. Rastopiti puter sa uljem.
  2. Pomastiti tepsiju.
  3. Redati jufke u tepsiju tako da svaku pomastite rastopljenim puterom koji smo prethodno procijedili i izdvojili mliječni dio.Ja sam u jednoj turskoj prodavnici našla divne jufke koje su dosta tanke i složila sam ih 6 u prvom sloju baklave. Šestu jufku posuti orasima, izmješanim sa tiritom.
  4. Zatim slagati po 3 jufke pa orasi. Naravno, i dalje se svaka jufka mora pomastiti. Slažemo dok ne potrošimo sastojke. Meni je od 2 pakovanja jufki ostalo malo.
  5. Kad ste složili zadnju jufku, izrežite baklavu. Ja koristim linijar upravo za tu svrhu, tako da moje baklavice budu sve iste i imaju divan oblik.
  6. Kad smo izrezali baklavu, uzmemo jednu cijelu jufku i pokrijemo baklavu. Staviti da se peče. Prvo pečemo 10-tak minuta na 200 stepeni, zatim smanjimo i pečemo još 50 minuta na temperaturi 150 stepeni.

U međuvremenu, pripremimo agdu od:

  • 0.5 kg šećera
  • 1L vode
  • Sok od pola limuna
  1. Dobro promiješati da se šećer otopi kako bismo dobili lijepu i bistru agdu. Ako se šećer ne rastopi može se desiti da, kad se stavi na šporet, zagori šećer koji je pao na dno.
  2. Kada prokuha, dodati sok od pola limuna i kuhati još 7 minuta.

Završni Koraci:

  • Kada je baklava pečena, skinemo zaštitnu koru i zalijemo je prohlađenom agdom.
  • Ostaviti da upije i služiti naredni dan.

Prijatno!

Pogledajte na ovom videu,korak po korak, kako smo spremili ovu baklavu!

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -